GPS: 41° 55′ 11.1″ N 12° 26′ 45.8″ E
Cím: Via Alberto Cadlolo 51, Roma, Monte Mario
Alkotás, felavatás éve: 1911. október 22.

Liszt Ferenc életének második szakaszában a vallás és Isten felé fordult, ezért Rómában a Szent Péter Bazilikától északra, a Monte Mario lábánál fekvő S. Rosario Kolostorba költözött. Döntésében az is szerepet játszott, hogy 1859-ben és 1862-ben súlyos csapások érték. Előbb fia Daniel, majd leánya Blandine hunyt el. Liszt befelé fordulóvá vált és magányra vágyott. 1863. június 20-án költözött be a kolostorba, és két kivétellel – vatikáni lakása és a Santa Francesca Romana kolostor – öt évig itt is maradt. A földszinten egy 20 nm-es cellát kapott egyszerű bútorokkal, az ablakból azonban csodálatos kilátás nyílt Rómára. Döntéséről ezt írta: „Az életem egyszerűsödik, gyermekkorom katolikus áhitata pedig rendes és rendező érzéssé vált”.

A kolostor külső falán, a templom bejáratától balra látható emléktáblát a Monte Márióért Társaság és a Történelem és Művészet Egyesület állította Liszt születésének 100. évfordulóján, 1911. október 22-én.

Az emlékművön olvasható szöveg:

„Ezen a magaslaton -ahonnan oly hatalmas látványa nyílik – a szépségnek és a történelemnek – kért nyugalmat és lelki békét -Liszt Ferenc – és a hely harmóniáiban – fenséges akkordokat talált a Christus számára – Születésének századik évfordulóján – 1911.október 22-én – a Monte Marióért Társaság – és a Történelem és Művészet Egyesület – azt akarták, hogy meg legyen örökítve – az itt tartózkodásának emléke – ahová IX. Piusz pápa – eljött, hogy meglátogassa – 1863. július 11-én.”

Deák Piroska (MEVE)