GPS: 45° 24′ 24.4″ N 11° 52′ 39.1″ E
Cím: Via 8 Febbraio 1848, 2, Padova, Olaszország

2006. május 3-án a milánói Magyar Főkonzulátus, a padovai Szt. István plébánia testvérkapcsolati bizottságával együttműködve, az 1956-os forradalom 50. évfordulójának emlékére nagysikerű kerekasztal-beszélgetést rendezett, mintegy 130 fős közönség előtt.

A rendezvényre Padova települési és kerületi önkormányzata védnökségével került sor az esztergomi Szt. Anna és a padovai Szt. István plébánia testvérkapcsolatai jegyében, figyelemmel a Padova-Esztergom testvérvárosi perspektívákra is. A plébánia az 1956-os forradalommal való szolidaritás jegyében kapta elnevezését, hiszen Padova akkori püspöke úgy döntött, hogy az első új plébániát egy magyar szentről nevezik el.

A megemlékezésen Okolicsányi Lajos 1956-os menekült, a Padovai Egyetem professzora adott történeti áttekintést és szemtanúi beszámolót, valamint Korsós Tamás főkonzul ismertette a rendszerváltozás óta eltelt időszakot, különös tekintettel az EU taggá válás 2. évfordulójára. A rendezvényen bemutatták a korabeli fotókból készült tablókiállítást, melyet előző vasárnap már kiállítottak a Szt. István templom előterében. A közönség soraiban a plébánia kerületének lakosai mellett jelen volt Pintér Lajos 1956-os menekült, Németh László tiszteletbeli konzul, a Pápai Magyar Intézet rektora, továbbá a Trivenetoi Magyar-Olasz Kulturális Egyesület képviselői, önkormányzati képviselők, valamint olyan személyiségek is, akik a forradalmat követően a Padovai Egyetemen segítették a befogadott, ott tanulmányokat folytató magyarokat.

Az egyetemen egy emléktábla is őrzi az 1956-ban elmenekült magyar diákok itt létét, amellyel hálájukat fejezik ki befogadásukért és köszönetet mondanak mindazoknak, akik biztosították számukra a továbbtanulás és tanulmányaik befejezésének lehetőségét.

A felirat magyar és olasz nyelven olvasható:

„Hazánkat, szeretteinket harminc éve hagytuk el, hogy az Alma Mater ölén szabadon lehessünk.

Ez évfordulón hálával emlékezünk mindazokra akik akkor befogadtak és szabad jövőt biztosítottak nekünk. – a menekült magyar diákok (1956-1986)”

Szöveg forrása: http://www.19562006.hu