GPS: 41° 51′ 41.2″ N 12° 26′ 17.5″ E
Cím: Via del Casaletto 481., Róma, 00151

Szent István király a Szentföldre és Rómába zarándokoló magyarok védelme, szálláslehetőségének biztosítása és lelki gondozása érdekében megszerezte a Szent Péter bazilika tövében álló Szent István első vértanú tiszteletére szentelt San Stefanino templomot. Emellette zarándokházat építtetett és fenntartására alapítványt hozott létre. A Szent Péter Bazilika 1776 évi átépítésekor azonban VI. Piusz pápa lebonttatta a magyar templomot és zarándokházat és elrendelte új sekrestye megépítését. A Szentszék 7500 scudo kártalanítást adott a Collegium Germanicum-Hungaricumnak azzal, hogy gondoskodjanak a magyar zarándokokról, ez azonban az akkori zavaros időkben nem valósulhatott meg.

1927-ben a római Magyar Akadémia és a Pápai Magyar Intézet biztosított szállást a Falconieri Palotában a magyar ösztöndíjasok és kutatók számára.

1946. június 20-án, a zarándokház lebontásának 170. évfordulóján Mindszenty József sikertelenül tett kísérletet XII. Pius pápánál a tituláris templomául megkapott Santo Stefano Rotondo melletti egykor pálos kolostor megszerzésére a célból, hogy belőle magyar zarándokházat alakítsanak ki.

Az 1956-os forradalom idején a Magyar Akadémia kommunista alkalmazottjai elmenekültek. A kiürült helyiségekbe Zágon József prelátus és Mester István, a Pápai Magyar Egyházi Intézet vezetője 25 menekült magyar egyetemistát költöztetett be, akik egy évig tartózkodtak az épületben. 1964-ben a kommunista rezsim és a Szentszék közötti részleges megállapodás alapján a Vatikán Magyarországról küldött személyeket nevezett ki a Pápai Magyar Intézet élére.

 

A volt emigráns lakók számára új házat kellett keresni. Zágon József és Mester István gyűjtést indítottak és az eladott kollégium árát hozzátéve megvették a telket. Fáy Erzsébet vállalta az építkezés költségeit, aki menekült magyar volt, éveken át ápolta Oliver Duncan angol lordot, és nagy vagyont örökölt tőle. Az ünnepélyes alapkőletétel 1966. november 19-én, Szent Erzsébet napján, a ház felavatása 1967. augusztus 20-án, Szent István király ünnepén történt.

Mindszenty József bíboros 1971. október 2-i látogatásakor ezt írta a Ház emlékkönyvébe: A magyar katolikus egyház megvalósult álma boldogsággal tölt el.

Deák Piroska (MEVE)