GPS: 46.916879, 8.279097
Cím: Kappelmatt 1-3, Kerns, 6064

Siebeneich egy kicsi hegyi falu Közép-Svájcban, Obwalden kantonban. Méhes Ignác (a Sallai Imre és Fürst Sándor ügyében ítélkező egyik bíró, akit ezért 1948-ban 5 évi fegyházra ítéltek, emiatt volt kénytelen menekülni) az 50-es évek elején véletlenül fedezte fel a falu kápolnájában a Máriapócsi vért könnyező Szűzanya képének másolatát, amiből kettő is van a barokk kápolnában. Az egyik 1722-ből, a kápolna felszentelésének évéből való, és egy rézkarc szentkép alapján készült, a másik kép 1793-ból származik. Magányos zarándokok már 1726 óta keresik fel a kápolnát és hagynak fogadalmi ajándékokat a „Siebeneichi Istenanya” tiszteletére.

Dr. Hász István tábori püspök vezetésével – aki a II. világháború végén visszavonuló hadsereggel került először Ausztriába, majd Svájcba –1954. május 23-án volt az első magyar zarándoklat. A zürichi Katolikus Misszió szervezésében azóta minden Pünkösd hétfőn összegyűlnek a magyarok, hogy a pócsi Szűzanyát kérjék a világon szétszórt, de különösen a svájci magyarok áldásáért. Az 50-es évek második felétől 3-400 hívő is részt vett a zarándoklatokon, s 5-6 magyar pap celebrálta a misét. A magyarok hűséges visszatéréséről tanúskodnak a zarándoklatok utáni közös ebéd helyszínéül szolgáló étterem (Mühle Sarnen) vendégkönyvében talált bejegyzések az ötvenes évekből.

A kápolna egyik üvegablakán egy magyar címer is található, azt azonban nem tudni, hogy kinek a műve, illetve kinek a felajánlásából készült.

Szilárd Katalin