Forró Krisztián: Szolidaritást kell vállalni a gazdákkal! - Külhoni Magyarok
általános Felvidék Hírek

Forró Krisztián: Szolidaritást kell vállalni a gazdákkal!

Országos szintű tüntetést szerveznek a szlovákiai gazdák február 22-re. Forró Krisztián köztársasági elnök-jelölt szerint elfogadhatatlan, hogy az Európai Unió versenyhátrányba hozza a saját gazdáit.

Szlovákiában is megelégelték az őket fojtogató rendeletek és igazságtalanságok hullámát a gazdák. Február 22-ére országos szintű gazdatüntetést szervez a Szlovákiai Mezőgazdasági és Élelmiszerkamara, valamint a Szlovákiai Agrárkamara.

A tüntetés az európai szervek, főként az Európai Bizottság és Európai Parlament politikája ellen emel hangot. A nagyobb városokba reggel kilenc óra tájékán érkeznek meg a mezőgazdasági gépek. A gazdatüntetéssel kapcsolatban Forró Krisztián, a Magyar Szövetség pártjának országos elnöke, az egyetlen magyar nemzetiségű köztársasági elnök-jelölt kifejtette, elfogadhatatlan az, hogy az Európai Unió kettős mércét alkalmaz: szigorú előírásokat és szabályokat ró ki az uniós gazdákra, ugyanakkor az unión kívüli tagállamokból behozott termékekkel kapcsolatban ilyen megszorítások, megkötések nincsenek.

„Nem lehet az, hogy az unió versenyhátrányba hozza a saját gazdáit. Teljes mértékben megértem a gazdák elégedetlenségét, és támogatom őket” – mondta. A meghirdetette tüntetésekkel kapcsolatban a köztársasági elnök-jelölt a lakosság türelmét kéri, úgy véli, szolidaritást kell vállalni a gazdákkal.

Dél- és Kelet-Szlovákia tulajdonképpen az ország éléskamrája, itt dolgozik a legtöbb gazda. A felvidéki régióinkat kiemelten érint ez a dolog. Többször felemeltük a hangunkat azzal kapcsolatban, hogy Szlovákia élelmiszeriparilag teljesen önellátó lehetne, ha a kormány megfelelő támogatást és segítséget nyújtana a hazai gazdáknak. Az élelmiszeripari önellátottság stratégiai előny minden ország számára, Szlovákiában pedig minden adott ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, pont annak köszönhetően, hogy a dél és kelet-szlovákiai régiókban roppant termékenyek a földek” – fejtette ki Forró.
Forrás: Ma7.sk

Kapcsolodó cikkek