Kelemen Hunor az úzvölgyi ügyről: gyalázatos cselekedet - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Kelemen Hunor az úzvölgyi ügyről: gyalázatos cselekedet

Az RMDSZ minden segítséget megad Csíkszentmárton önkormányzatának és mindent elkövet azért, hogy megkapják jogos büntetésüket azok, akik a romániai magyar közösség méltóságába tipornak – fogalmazott hétfői állásfoglalásában Kelemen Hunor

„Szombaton szélsőséges nacionalisták, soviniszták bevonultak az úzvölgyi katonatemetőbe, hogy ismételten meggyalázzák a temetőt és az ott nyugvó katonák emlékét. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség tűrhetetlennek tartja és elítéli ezt a gyalázatos cselekedetet, továbbá mindenben támogatja Csíkszentmárton önkormányzatát, hogy kezdeményezze a törvényes rend visszaállítását”

Kelemen Hunor emlékeztetett arra, hogy idén tavasszal jogerős bírósági döntés mondta ki, hogy a 2019-ben felállított betonkeresztek törvénytelenül, engedély nélkül kerültek az úzvölgyi katonatemetőbe. „Most szombaton ugyanolyan körülmények között került ki a 150 fakereszt – szintén engedély nélkül, törvénytelenül. Az, hogy a helyzet nem durvult el, kizárólag azokon a magyar közösségi vezetőkön múlott, akik arra intették a magyarokat, hogy ne álljanak bele a provokációba” – hangsúlyozta a szövetségi elnök. Mint írta, Csíkszentmárton önkormányzata élén Birtalan Sándor polgármesterrel egyszer már törvényes úton rendezte a temető helyzetét, és most is erre készül. „Az RMDSZ minden segítséget megad az önkormányzatnak és mindent elkövet azért, hogy megkapják jogos büntetésüket azok, akik a romániai magyar közösség méltóságába tipornak” – fogalmazott Kelemen Hunor.

Birtalan Sándor korábban közölte:  a község területén található temetők szabályzatának megszegésére hivatkozva készülnek feljelentést tenni. A Nemzet Útja (Calea Neamului) szervezet aktivistái ugyanis megszegték ezt, amikor szombaton behatoltak a sírkertbe, és illegális keresztállításba kezdtek. Mihai Tirnoveanu és hívei 150 fakeresztet állítottak fel a sírkertben a június 29-én eltávolított betonkeresztek helyébe. A román nemzeti színű szalaggal átkötött kisebb keresztek mellé egy nagyobbat és egy zászlórudat is kihelyeztek, utóbbin a román zászlóval.

Az EMSZ feljelenti a sírgyalázókat, az uszítókat és a tétlen rendvédelmi vezetőket

Feljelentést tesznek a szombati temetőgyalázás résztvevői, szervezői és támogatói ellen, tájékoztat közleményben az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ). Első körben összegyűjtik a a rendelkezésre álló – fényképes és videós – bizonyítékokat, majd ezt követően tesznek feljelentést, arra hivatkozva, hogy azok, akik a temető ismételt meggyalázását megakadályozhatták volna, újból elmulasztották feladatuk teljesítését.

Emlékeztetnek, hogy az úzvölgyében korábban illegálisan felállított betonkeresztek elbontását érvényes bírósági döntés rendelte el. Újabb keresztek felállítására engedélyt nem kért és nem is kapott a Calea Neamului Egyesület. A szombaton történt szégyenletes esemény nemcsak a történelemhamisítás, hanem a sírgyalázás, az etnikai feszültségkeltés és az uszítás tényállását is kimeríti, szögezik le.

Arra is kitérnek, hogy a provokációt előre bejelentették annak szervezői, a rendfenntartó szervek azonban semmit nem tettek a temetőgyalázás megakadályozása érdekében, helyette a helyszínen végig nézték, hogyan dúlják fel a szélsőséges provokátorok hősi honvédeink emlékhelyét. Idézik, hogy a Maszol megkeresésére Marian Stan csendőrkapitány azt mondta: az úzvölgyi temetőnél a csendőrség szerint nem történt semmi szabályellenes. Rámutatnak: a Romania TV képviselői – élőben közvetítve a temetőgyalázást – „példás cselekedetnek” nevezték a randalírozást.

Hangsúlyozzák, az úzvölgyi temető eredeti állapotba való visszaállítását jogerős bírósági döntés rendelte el, minden olyan terv, amely ezen eredeti állapot megváltoztatására törekszik, jogellenes és történelemhamisításnak minősül. Épp ezért továbbra is elfogadhatatlannak tartják azt az alkut, melyet Borboly Csaba és George Simion, a magyarellenességéről ismert AUR-vezér is támogat, amely szerint az úzvölgyi temetőben helyet kell biztosítani egy közös, „más nemzetek” hősei előtt is tisztelgő emlékműnek. „Számunkra azonban csak egyetlen megoldás elfogadható, éspedig az úzvölgyi temető megőrzése annak, aminek eredetileg szánták: az ott valóban eltemetett hősök nyughelyének” – összegeznek az EMSZ vezetői.

Mikó Imre Jogvédelmi Szervezet: riasztó és aggasztó a helyzet

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat rendszeresen megjelenő angol nyelvű hírlevelében tájékoztatja a nemzetközi közvéleményt, hogy „a szélsőséges román nacionalista csoport újfent meggyalázta az úz-völgyi katonatemetőt”. Hangsúlyozzák, a harci események, melyek a két világháború során a völgyben történtek, ismertek és jól dokumentáltak, a temetőben nyugvó katonák neve megtalálható a hadtörténeti archívumokban. A szélsőséges csoport állítása, miszerint román katonák vannak a temetőben eltemetve, nem felel meg a valóságnak, ezt a tényt hadtörténészek igazolták és elfogadták a román hatóságok is.

Az erdélyi magyar közösség számára kimondottan riasztó és aggasztó helyzet ez, mely során egy szélsőséges csoport ilyen mértékben semmibe veszi a törvényt, de az is mérhetetlenül aggasztó, hogy a román karhatalom semmit sem tett ennek a helyzetnek a megelőzésére, hanem végig nézték az eseményeket. A korábbi 50 kereszt eltávolítása teljesen törvényes volt és hosszas jogi folyamat, három per előzte meg. Ennek fényében a keresztek újbóli felállítása azt jelenti a magyar közösség számára, hogy Romániában az igazságszolgáltatás döntéseit figyelmen kívül lehet hagyni és azzal ellentétes módon lehet cselekedni, mindezt a karhatalom hallgatólagos támogatásával.

Forrás: Maszol.ro

 

Kapcsolodó cikkek