Magyarország Kormányának támogatásáért mondott köszönetet a felvidéki katolikus közösség - Külhoni Magyarok
általános Események Felvidék Hírek

Magyarország Kormányának támogatásáért mondott köszönetet a felvidéki katolikus közösség

A Felvidéken működő Jópásztor Alapítvány  március 22-én, hálaadó szentmise keretében mondott köszönetet Magyarország Kormányának a felvidéki magyar katolikus közösségek részére nyújtott támogatásért.

A szőgyéni Nagyboldogasszony-templomban ft. Farkas Zsolt esperesplébános, a Jópásztor Alapítvány elnöke, a Szőgyéni Római Katolikus Plébánia kormányzója köszöntötte a hívő közösséget, és üdvözölte Czimbalmosné Molnár Évát, Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságának Felvidékért felelős főosztályvezetőjét.

Zsolt atya köszönetét fejezte ki a felvidéki közösség nevében mindennemű támogatásért, melyet a magyar kormány nyújt az elszakított országrészeken, így a Felvidéken is. Megköszönte a magyar nemzet megmaradásának érdekében tett támogatásokat, a templomok, egyházi intézmények, közösségi házak felújításának lehetőségeit.

Az egyházi intézmények mellett Felvidék-szerte megújult számos kulturális létesítmény és tanintézmény, köztük a szőgyéni óvoda is. A közeljövőben elkezdődik a Nagyboldogasszony-templom felújítása, ugyancsak az anyaország támogatásával.

A szentmisét Mons. Ďurčo Zoltán püspöki helynök celebrálta oltártestvéreivel, akik a Felvidék közelebbi és távolabbi helységeiből érkeztek híveikkel. A legtávolabbról, a Rozsnyói Egyházmegyéből, Krasznahorkaváraljáról érkezett küldöttség, Vadkerti István plébános, tiszteletbeli kanonok vezetésével. Jelen volt Méri Szabolcs, Szőgyén polgármestere és a környező falvak polgármesterei.

A szentbeszédetft. Fóthy Zoltán körzeti esperesplébános mondta, hálát adva a Teremtőnek, amiért Európa szívében vannak olyan politikusok, akik felvállalva az igazi értékeket, elítélve a liberalizmus eszméit, az árral szemben is az isteni igazság útján járnak.

A magyarországi vezetés felvállalja az igaz értékeket és eszméket, amiért sok támadásnak van kitéve.

Az egyház, mint mindenkor, ugyancsak a támadások célpontja ma is, mégis hűséges az Evangéliumhoz, hiszen akik az Úrban bíznak, soha meg nem szégyenülnek. Isten a tökéletesedés útját tárja elénk a kihívásokon és a szenvedéseken keresztül is, ami a hit által reményt ad életünkben, társadalmunkban, közösségeinkben. Az Egyház ünneplésében mindig ott van az univerzális, egyetemes Egyház is.

Az egész Egyház gyűlik egybe, miként most is, az égben és a földön, az egész világon és az évszázadokon át, az egész teremtés összegyűl ott, ahol az Eucharisztia jelenti a forrást, mellyel a legtökéletesebb Isten-dicséretet ünnepeljük és az egész világ üdvösségére végezzük – hangsúlyozta Zoltán atya. A szentbeszéd befejeztével hálát adott, amiért Isten óvja és vezeti nemzetünket és hálát adott a magyar kormány támogatásáért, a templomfelújításokért, valamint a kulturális és közösségi célú programok támogatásáért.

A szertartás után az egyházközségek képviselői személyesen is megköszönték Czimbalmosné Molnár Évának, Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága főosztályvezetőjének a felújításokat célzó pályázatokban nyújtott segítséget.

Forrás: Felvidek.ma

Kapcsolodó cikkek