„Minden szavazatot megbecsülünk” - Külhoni Magyarok
általános Események Hírek Muravidék

„Minden szavazatot megbecsülünk”

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter április 29-én látogatott Lendvára, ahol a muravidéki magyarság vezetőivel, valamint Lendva Község polgármesterével találkozott. A magyar külügyi tárca vezetője Horváth Ferenccel, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) elnökével tartott közös sajtótájékoztatót.

Szijjártó Péter közölte, a magyar embereknek háború idején kellett döntést hozniuk Magyarország jövőjéről, és nemcsak Magyarország, hanem az egész nemzet szempontjából volt kiemelkedő jelentősége az április 3-ai választásnak. Rámutatott, hogy a kormányzó pártszövetség rekordszámú szavazatot kapott. Emellett a határon túli magyarok által leadott szavazatok száma is minden korábbinál magasabb volt, 318 ezer határon túl élő magyar adta le levélszavazatát. Tájékoztatása szerint rekord született a Muravidéken is, 168 levélszavazatot adtak le az itt élő magyarok, ami 40 százalékkal több, mint négy évvel ezelőtt.

– Mi minden egyes szavazatot megbecsülünk, és hogyha megnézzük a listás szavazatok elosztásának módját, akkor az is lehet, hogy ez a 168 szavazat éppen egy komplett mandátumot döntött el a magyar parlamenti választásokon – húzta alá a miniszter. Szijjártó Péter leszögezte, hogy a kormány folytatni fogja a szlovéniai magyar közösség oktatási, kulturális és egyházi intézményeinek finanszírozását, a Magyar Falu Programot és a gazdasági fejlesztéseket.

– A muravidéki gazdaságfejlesztési program egy hatalmas sikertörténet – emelte ki. Hozzátette: 651 vállalkozónak nyújtottak eddig összesen 2,5 milliárd forintnyi támogatást, amelynek nyomán 3,7 milliárd forintnyi beruházás jött létre a Muravidéken. Tájékoztatott arról is, hogy a két kormányfő által néhány hete aláírt, a Rábavidék és a Muravidék fejlesztését szolgáló közös alap május 13-án hatályba lép Magyarországon, és a magyar kormány által vállalt 5 millió eurót azonnal a fejlesztési alap rendelkezésére bocsátják. Ami Szlovénia és Magyarország gazdasági együttműködését illeti, elmondta: a két ország gazdasági és kereskedelmi együttműködése tavaly szintén rekordot döntött. 14 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom, megközelítve a 3 milliárd eurót. Soha korábban ilyen nem volt. Ez még egy ok arra, hogy még jobban összekössük a két országot – húzta alá. Mint mondta, készen állnak a Szalafő–Orfalu és a Bödeháza–Zsitkóc határkeresztező utak megépítésének felgyorsítására. Továbbá a Rédics–Lendva–Belatinc vasútvonal fejlesztését is célul tűzték ki.

A magyar külügy vezetője üdvözölte a Szlovéniában parlementi választásokon győzelmet arató Horváth Ferencet: – Az elmúlt ciklusok tapasztalatai alapján azt mondhatjuk, hogy a magyar nemzeti közösség képviselete Ljubljanában jó kezekben lesz a következő négy esztendőben is – mondta. Horváth Ferenc megköszönte azt a támogatást, amelyet Magyarország a koronavírus-járvány alatt és a muravidéki magyarok megmaradása érdekében nyújtott. Mint mondta, továbbra is összekötő kapocs kívánnak lenni a rábavidéki szlovénokkal együtt a két nemzet és a két ország között.

Újságírói kérdésekre válaszolva, Szijjártó Péter tárcavezető kifejtette: – Lehet politikailag arról beszélni, hogy más források kellenek és nincs szükség az orosz földgázra, meg hogy ez mennyire fontos, de ideológiailag és filozófiailag még senki nem tudott földgázt vásárolni, csak fizikailag.

A tárcavezető szintén újságírói kérdésre válaszolt, miszerint Magyarország rubelben fizet az orosz földgázért. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a nemzetközi fősodrású média nagyon durva és felháborító csúsztatást alkalmaz az egész üggyel kapcsolatban. Az Európai Unió területére földgázt importáló nyugat-európai vállalatok egy része is annak megfelelően jár el az Oroszországból származó földgáz kifizetésekor, ahogy a szállító és az orosz állam előírta – mondta.

Szijjártó Péter külügyminiszter még a sajtótájékoztatót megelőzően megbeszélést tartott az MMÖNK Tanácsa elnökével és a közösség vezető képviselőivel, majd Horváth Ferenc elnökkel aláírták az MMÖNK új székházának használatbavételi szándéknyilatkozatát és megtekintették az átadásra váró székházát. A magyar külügyi tárcavezető, aki egyben Lendva Község díszpolgára is, látogatást tett a Lendvai Városházán, ahol találkozott Magyar János polgármesterrel, majd az épülő lendvai futballakadémiát is megtekintette.

Forrás: Nepujsag.net

Kapcsolodó cikkek