Nagykaposi vállalkozó lett az idei Év vállalkozója Verseny győztese - Külhoni Magyarok
általános Felvidék Hírek

Nagykaposi vállalkozó lett az idei Év vállalkozója Verseny győztese

A Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége által meghirdetett Év Vállalkozója Verseny ötödik évfolyamának döntőjére péntek délután került sor Komáromban. Az idei verseny döntőjén tíz vállalkozó mérettette meg tudását. A Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával megvalósuló verseny idei kiírása arra összpontosított, hogyan kell céget vezetni válság idején.

A rendezvényen többek között jelen volt Czimbalmosné Molnár Éva, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidékért felelős főosztályvezetője, Hajnal Virág stratégiai főosztályvezető, Dolník Attila, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat komáromi irodavezetője, Forró Krisztián, a Szövetség párt elnöke, Csenger Tibor, a Szövetség párt Nyitra megyei elnöke és Viola Miklós (Szövetség) Nyitra megyei képviselő.

Hajnal Virág a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága nevében köszöntőjében úgy fogalmazott, örömmel támogatják a szlovákiai magyar vállalkozók közösségét, együttgondolkodását. Így az Év Vállalkozója Verseny megszervezését is, a vállalkozói közösség építését, hiszen munkahelyeket teremtenek, ezzel hozzájárulhat a magyar kormány is a külhoni magyarok szülőföldjükön való megmaradásához. „Nagyon fontosnak tartjuk, hogy megismerjék egymást a felvidéki magyar vállalkozók, akik a Kárpát-medencei térben már meg tudják fogalmazni önmagukat” – jegyezte meg, hozzáfűzve, a vállalkozók együttműködési pontokat is találhatnak a maihoz hasonló rendezvényeken. Hajnal Virág hangsúlyozta, az államtitkárság segíteni tudja a felvidéki magyar vállalkozó közösséget a Kárpát-medencei térhez való kapcsolásban.

Forró Krisztián, a Szövetség pártelnöke megjegyezte, civil életében ő maga is vállalkozik, ezért pontos rálátása van a vállalkozók helyzetére. Mint mondta, a világjárvány és a háború miatt egyre nehezebb feltételek között lehet vállalkozni, ezért kreatív megoldásokban kell gondolkodni. “Egy vállalkozás növekedésével növekszik a felelősségvállalás, nemcsak a család, de a munkatársak iránt is. Hiszem, hogy a vállalkozók részéről a helyi közösség irányába is van egyfajta elhivatottság, felelősségérzet” – fogalmazott, rámutatva, nagyon sok esetben a vállalkozók a helyi közösségek „motorjai”. Forró Krisztián aláhúzta, a vállalkozók a gazdaság gerincét adják, hiszen – ellentétben a multinacionális cégekkel – a helyi vállalkozók nem mennek el, a szülőföldjükön maradnak a legnehezebb gazdasági helyzetben is, segítve a régiót. Rámutatott, az elmúlt évek kormányzását a káosz jellemezte, amely nem kedvezett a vállalkozói szférának sem. Megköszönve a magyar kormány támogatását, amellyel segíti a felvidéki vállalkozókat megjegyezte, elsősorban a szlovák kormány feladata és felelőssége, hogy a szlovákiai vállalkozások számára kiszámítható, biztonságos klímát teremtsen. Mint mondta, a Szövetség párt programja többek között ezen helyzet javítására is fókuszál.

A Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke, Iván Tamás portálunknak elmondta, szervezetük fő célja, hogy segítse a felvidéki magyar vállalkozókat, szakmailag fejlessze és lehetőséget teremtsen a kapcsolatépítésre. „Célunk, hogy erősödjön és fejlődjön a felvidéki gazdaság, vállalkozói szféra, ezáltal a felvidéki magyar közösség” – fogalmazott, hozzátéve, több szakmai rendezvényt szerveznek ezen célok elérése érdekében és egyik ilyen az Év Vállalkozója Verseny. Mint mondta, a Komáromban rendezett országos döntőre a kiválasztott tíz legjobb vállalkozás érkezett a Csallóköz minden szegletéből, Gömörből és Ung-vidékről, akik a szakmai zsűri előtt hét perces prezentációban mutatják be vállalkozásukat. Iván Tamás megjegyezte, 2020 óta a vállalkozóknak olyan környezetben kell dolgozniuk, amely nem ideális a vállalkozásoknak, nem ideális az építkezésre és a növekedésre. „Minden nap egy harc, de a felvidéki vállalkozókat nem olyan fából faragták, hogy feladják” – fogalmazott.

A péntek délutáni rendezvényen előadást tartott az Év Vállalkozója Verseny első évadának győztese, Marcinkó Adrián, a Wado digitális ügynökség tulajdonosa, aki abban adott tanácsot, hogyan lehet ügyfeleket szerezni az online térben. A verseny döntőjében lebilincselő előadást tartott még Kürti Sándor, a KÜRT Zrt. társalapítója, a számítógépes adatmentés kidolgozója, információbiztonsági szakértő. Vállalkozása azzal vált világszerte ismertté, hogy a New York-i World Trade Center 2001-es katasztrófája után a romok közül előkerült adattárolókról ők mentették az adatokat.

Az Év Vállalkozója Verseny országos döntőjébe bekerült vállalkozásokat a Hajnal Virág, Czimbalmosné Molnár Éva, Hernyák László, Czomba Csaba és Marcinkó Adrián által alkotott zsűri értékelte. Az idei döntő különdíjasa Szabó Péter Márk digitális könyvelőirodája, az Accounting Slovakia Kft. lett.  A verseny harmadik helyezését Erik Márton bio, reformélelmiszereket gyártó és forgalmazó vállalkozása nyerte el. A cég országos viszonylatban a legnagyobb ilyen profilú cégek közé tartozik, rendelkeznek saját csomagolóüzemmel, és az elmúlt években létrehozták Szlovákia egyetlen „mindenmentes” pékségét Csallóközi gluténmentes pékség márkanév alatt. A harmadik helyezésért járó 300 euró értékben számítógépes és egyéb technikai felszerelésre váltható utalványt a Szövetség párt ajánlotta fel.

Második helyen végzett Imrecze Attila vállalkozása, az Agrofarm Imrecze, amely mezőgazdasági szolgáltatásokkal, állattenyésztéssel, növénytermesztéssel, erdőgazdálkodással és húsfeldolgozással is foglalkozik 220 hektáron a Rimaszombati járásban. Vállalkozása 500 euró értékben levásárolható marketing vagy kommunikációs tréninget nyert a vállalkozói szövetség felajánlásának köszönhetően. Az év vállalkozója díjat, amely 1000 eurós marketing és kommunikációs tréning a Danum Kft. felajánlásából a nagykaposi Kozsár Miklós vehette át, aki Euroko elnevezésű, 40 főt foglalkoztató családi vállalkozásával Szlovákiában és Magyarországon is rendelkezik telephellyel. A beléptető karszalagok mellett számos kapcsolódó termék gyártásával és további szolgáltatásokkal bővítették vállalkozásukat. A folyamatos technikai beruházásoknak köszönhetően viszonteladóból saját termékeket és szolgáltatásokat gyártó és fejlesztő céggé váltak.

Kozsár Miklós érdeklődésünkre elmondta, nagy elismerésként tekint a szakmai zsúri által odaítélt díjra, amelyet elsősorban kollégáinak és családjának szeretne megköszönni. A vállalkozás nehéz éveket tudhat maga mögött, hiszen a világjárvány miatt nem rendeztek fesztiválokat, a gazdasági válság, az infláció növekedése sem kedvez ennek a típusú szolgáltatásnak. Ezért megkérdeztük, hogyan sikerült a céget továbbra is vezetni a válság alatt. „A soha el nem múló hit és a kollégákkal való együttműködés segített átvészelni ezt az időszakot. A legnehezebb pillanatokban is a szakmaiságra fókuszáltunk és kitartottunk. Ennek köszönhetően 2022-ben kimagaslóan jó eredménnyel zártunk” – fogalmazott Kozsár Miklós, az év vállalkozója.

Szalai Erika/Felvidék.ma

Fotó: Iván Tamás hivatalos Facebook-oldala

Kapcsolodó cikkek