„Nem látom értelmét megmagyarázni, ki miért tapsol meg egy beszédet”. Kelemen Hunor szerint nincs ok koalíciós válságra - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

„Nem látom értelmét megmagyarázni, ki miért tapsol meg egy beszédet”. Kelemen Hunor szerint nincs ok koalíciós válságra

Nincs ok koalíciós válságra, az RMDSZ ugyanis eleget tett partnereivel szemben vállalt kötelezettségeinek, Orbán Viktor pedig nem Romániáról és nem a bukaresti hatóságokról beszélt a Tusványoson – jelentette ki pénteken Kelemen Hunor RMDSZ-elnök.

A bukaresti kormányban miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő politikust Orbán Viktor tusnádfürdői előadása és annak romániai reakciói kapcsán nyilatkoztatta az Agerpres román közszolgálati hírügynökség. Kelemen elmondta, semmiképpen sincs szó koalíciós válságról. Ilyen ugyanis szerinte abban az esetben áll fenn, ha valaki nem tartja be a kormányprogramot, a koalíciós megállapodást, ha nem tudnak a felek megegyezni a kormányprogram, a politikai napirend valamely pontjáról, vagy ha valaki Románia általános vagy sajátos érdekei ellen vét. „A koalícióban nincs ilyen. Mindenki elvégezte a rábízott feladatot, a kormányprogram gyakorlatba ültetésén dolgozunk, megoldásokat keresünk az állampolgárok gondjaira, mindannyiunk gondjaira” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Szerinte nincs ok koalíción belüli konfliktusról beszélni egy politikus beszéde miatt, bárki is lenne az a politikus az Európai Unióból, mert az semmiféle módon nem érinti a romániai kormánykoalíciót, annak teljesítményét. „Orbán nem Romániáról beszélt, Orbán nem a román kormányról és nem a koalícióról beszélt, tehát nincs semmi ok a koalíción belüli feszültségre” – nyilatkozta az RMDSZ elnöke az Agerpresnek, hozzátéve, kész beszélni a magyar miniszterelnök tusványosi nyilatkozatairól a kormánykoalícióban.

Kelemen Hunor megerősítette, hogy az RMDSZ elutasítja az Ukrajna ellen intézett orosz agressziót. Hozzátette, a szövetség semmilyen formában nem ért egyet a háborúval, egy szuverén állam megtámadásával, ebben a kérdésben semmiféle vita nincs az alakulat és koalíciós partnerei között. „Első perctől egyetértettünk ebben. Egyébként pedig lehet bírálni az európai uniós kollégáid által hozott döntéseket, Az Európai Uniót államfők és kormányfők képviselik, ők közösen hozzák meg a döntéseket, a konszenzus ugyanis hozzátartozik az EU kultúrájához. De ez nem jelenti azt, hogy nem szabad bírálatot megfogalmazni bizonyos nézőpontokkal kapcsolatban. Kritizálni szabad, Románia is kritizálhat, Magyarország is kritizálhat, Franciaország is, és mindenki, aki az Unió tagja, mert sem az európai szerződések, sem a csatlakozási szerződés nem tiltja a szólásszabadságot, az eltérő vélemény szabadságát. Ilyen nincs!” – szögezte le a kormányfőhelyettes.

Kelemen azt mondta, semmi kifogása az ellen, hogy a koalíción belül megbeszéljék a kérdést, de senki nem mondhatja, hogy az RMDSZ nem tartotta tiszteletben koalíciós partnereit, a koalíciós szerződésben rögzített vállalásait, vagy hogy Románia érdekeivel ellentétesen cselekedett volna. „Én azt szeretném, ha minél több EU-s vezető jönne Romániába és beszélne elképzeléseiről, minél több véleményt és jövőképet hallanánk arról, hogyan tehetnénk könnyebbé az Unió állampolgárainak életét. Azt hiszem, minél több szempontot hallgatnánk meg, annál közelebb kerülnénk az igazsághoz, függetlenül attól, hogy egyetértünk-e vagy sem ezekkel az álláspontokkal” – mondta a politikus.

Az RMDSZ elnöke azt is megemlítette, hogy Orbán Viktor Bécsben pontosított tusványosi nyilatkozatán, leszögezve, hogy elutasítja a rasszizmust, és „azt a bizonyos elhibázott, félreértelmezhető mondatot kiragadták a kontextusból és félreértelmezték.” Az Orbán Viktor beszédét követő tapsról Kelemen Hunor azt mondta, nem lehet megakadályozni, hogy a tusványosi közönség tapsoljon a tisztelet jeléül vagy más megfontolásokból. „Ami a kollégák jelenlétét illeti, nagyon sok ember volt ott, egyesek kíváncsiságból mennek, kíváncsiak voltak, mit nyilatkozik egy politikus, mit nyilatkozik Orbán miniszterelnök, ahogyan sokan azok közül is kíváncsiak voltak, akik nem voltak ott Tusnádfürdőn, és interneten követték vagy utólag olvasták – románok, magyarok. Sokfélék azok az emberek, akik odamennek és tapsolnak, a taps is sokféle lehet. Egyesek tiszteletből tapsolnak, mások rokonszenvből, megint mások teljesen vagy részlegesen értenek egyet az elhangzottakkal. Mi a gond ezzel? Valószínűleg mindenki más okból tapsol, mindenkit külön kellene megkérdezni, hogy miért tapsolt. Sok oka van. Ha elmegyek egy előadásra, én is tapsolok, akkor is, ha teljes mértékben tetszik, akkor is, ha csak részben tetszik. Nem látom értelmét megmagyarázni, hogy ki miért tapsol meg egy beszédet. Csaknem természetes, hogy ha elmész egy ilyen eseményre, akkor tapsolsz, akkor is, ha egyetértettél, akkor is, ha nem” – jelentette ki Kelemen Hunor.

Mint ismert, Klaus Iohannis államelnök pénteken bírálta Orbán Viktor magyar kormányfő Tusnádfürdőn tett kijelentéseit, nyomatékosítva, hogy „helytelen, súlyos hiba és elfogadhatatlan, hogy egy magas rangú európai közjogi méltóság a fajelméletre épülő beszéddel lépjen a nyilvánosság elé”. Iohannis azt mondta, hogy az RMDSZ részéről nyilvános tisztázásra van szükség ebben a kérdésben, mivel a Szövetség képviselői részt vettek az illető eseményen. „Úgy vélem, hogy az RMDSZ részéről nyilvános tisztázásra van szükség, mert az RMDSZ vezetőségének és képviselőinek jelentős része jelen volt azon az eseményen. Meg kell majd magyarázniuk, hogy egyetértettek-e az általuk megtapsolt beszéd tartalmával, ami nagyon komplikált ügy lenne, vagy nem értették, miről van szó, és csak úgy általánosságban tapsoltak a beszédet mondó személynek. Bármi legyen is a magyarázat, ki kell állni vele, és úgy gondolom, hogy a kormánykoalícióban is tisztázásra van szükség” – fogalmazott az államelnök. Az államfő szerint „Romániában senki sem akar kormányválságot kirobbantani azért, mert egy külföldi közméltóság nem megfelelően nyilatkozott”, de szerinte „nem tehetünk úgy, mintha ezeket a dolgokat nem mondták volna ki, mint ahogy nem tehetünk úgy, mintha ezeket a kijelentéseket nem tapsolták volna meg”.

Forrás: Krónika Online

Fotó: Kelemen Hunor hivatalos Facebook-oldala

Kapcsolodó cikkek