Novák Katalin magyar köztársasági elnök Nagykárolyba látogat - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Novák Katalin magyar köztársasági elnök Nagykárolyba látogat

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke is jelen lesz és ünnepi beszédet mond szerdán Nagykárolyban, ahol felavatják Kölcsey Ferenc bronzszobrát. Az ünnepségen felszólal Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Románia miniszterelnök-helyettese és Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere. Az alkotást Bogdán Szabolcs János, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke és Schönberger Jenő szatmárnémeti római katolikus megyéspüspök áldja meg.

A 165 cm-es alkotás a püspökladányi Győrfi Lajos képzőművész munkája. A szoborállítás a magyarországi Kézenfogva Testvéreinkkel Sárrétudvari Alapítvány kezdeményezésére valósul meg Magyarország kormányának és az Európa-kapu társulás támogatásával, illetve a Nagykároly és Vidéke Kulturális Egyesület és a helyi önkormányzat közreműködésével.

A szerdán 17 órakor kezdődő ünnepségen Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere mond üdvözlőbeszédet, majd Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke mondja el ünnepi gondolatait. A Himnusz elszavalását követően szólal fel Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke. A Kölcsey Ferencet megformázó bronz alkotást két egyházi elöljáró áldja meg: Bogdán Szabolcs János, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke és Schönberger Jenő, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye püspöke.

Az sem kizárt, hogy szélsőségesen nacionalista románok egy csoportja igyekszik majd megzavarni az ünnepséget. Az akció szervezője a közismert botrányhős, Mihai Târnoveanu, aki az Úzvölgyi katonatemetőhöz is több megmozdulást szervezett, illetve tavaly nyáron Orbán Viktor magyar miniszterelnök tusnádfürdői beszéde idején szintén felhívta magára a figyelmet (amiért a biztonságiak ki is vezették). A Facebookon közzétett üzeneteiben Nagykárolyba hívta „a hazafias érzületű” románokat, és közölte: „Nagykárolyban a magyar himnuszt nem fogják elénekelni és a himnusz költőjének szobrát nem állíthatják fel a »nemzeti méltóság« reakciója nélkül”.

Forrás: Maszol.ro

Kapcsolodó cikkek