Potápi Árpád János: mindenhol, a tömbmagyarságban is ápolni kell a magyar kultúrát - Külhoni Magyarok
általános Felvidék Hírek

Potápi Árpád János: mindenhol, a tömbmagyarságban is ápolni kell a magyar kultúrát

Mindenhol, a tömbmagyarságban is ápolni kell a magyar kultúrát, mert az identitás erősítése nélkül negatív folyamatok indulhatnak el – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Örsújfalun, ahol köszöntőt mondott a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával megújított helyi kultúrház ünnepélyes átadásán pénteken.

Az államtitkár a felújított kultúrház átadóján mondott beszédében kiemelte a kultúrházban tevékenykedő és annak felújításában is résztvevő ÉS?! Színháznak a helyi közösség életében betöltött fontos szerepét. Rámutatott: az örsújfalui sikerek a közösségi összefogás eredményei, a cselekvő összefogás eredményeként a felvidéki magyarságnak egy korszerű közösségi tér áll rendelkezésére.

Kifejtette: a kultúrházban tevékenykedő és annak felújításában is résztvevő ÉS?! Színház tagjai hatalmas kitartással, a régi alapokra építkezve hoztak létre egy méltó közösségi teret. „Példát mutattak minden magyarnak abban, hogy hogyan kell ma az elődök iránti tiszteletből új eredményeket elérni” – jelentette ki Potápi Árpád János. „Mindenhol ápolni kell a magyar kultúrát, ott is ahol a tömbmagyarság él, mert ha nem teszünk meg mindent a mindennapokban az identitás megerősítéséért, akkor láthatjuk, hogy milyen negatív folyamatok indulhatnak el. Ennek mentek itt elébe Örsújfalun” – hangsúlyozta Potápi Árpád János.

Az államtitkár elmondta: a magyarság 2010 óta folyamatosan, cselekvő nemzetként áll ki a határon túli nemzetrészek ügye mellett. Hozzáfűzte: nekünk magyaroknak az erőnk mindig keresztény kultúránkban, nyelvünkből is következő sajátos észjárásunkban, és nemzeti értékrendünkben gyökerezett. „Mi őseinktől azt tanultuk meg, hogy úgy legyünk nyitottak a jelenre és a jövőre, hogy közben nem engedjük el és nem tagadjuk meg elődeinket” – jelentette ki Potápi Árpád János.

A helyi kultúrháznak otthont adó épület, amely évtizedek óta az összes helyi színjátszással kapcsolatos tevékenyég és más kulturális rendezvény helyszíne, a Nemzetpolitikai Államtitkárság segítségével, illetve egy helyi vállalkozó és városi képviselők, valamint mások felajánlásaiból, részben közösségi munkával teljeskörű felújításon esett át. Potápi Árpád János a nap hátralévő részében a felvidéki Búcson részt vett a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Országos Óvodapedagógiai Társulásának szakmai konferenciáján, amelynek keretében átadja a helyi Szivárvány Óvoda számára a Nemzetpolitikai Államtitkárság által biztosított „Digitális Okosjáték Óvodásoknak” készüléket, amely a gyerekek képességfejlesztését célzó érintőképernyős digitális rendszer.

MTI

Kapcsolodó cikkek