„Selyés“ tanévnyitó Ódor miniszterelnökkel: „Itt faragtak céltudatos emberré...“ - Külhoni Magyarok
általános Felvidék Hírek

„Selyés“ tanévnyitó Ódor miniszterelnökkel: „Itt faragtak céltudatos emberré…“

„Nem volt kérdés, hogy ma melyik iskolába látogassak el…“ – szögezte le a komáromi Selye János Gimnázium mai tanévnyitó ünnepségén annak egykori kitűnő diákja, az  alma materébe jeles vendégként visszatért Ódor Lajos miniszterelnök.

A közeli Nagykesziről származó kormányfő beszédet mondott a tanévnyitón, beült a hajdani iskolapadjába, majd vele az intézmény aulájában a volt évfolyamtársa, Keszegh Béla, Komárom polgármestere beszélgetett el. Végül az iskolaépület főbejárata előtt, ahol az osztálytalálkozóikon az egykori diáktársaival fényképezkedni szoktak, sajtótájékoztatót tartott.

Miután Andruskó Imre, az SJG igazgatója többek között Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke és Keszegh Béla polgármester társaságában fogadta, majd az iskolaudvaron összegyűlt diákok, tanárok és szülők előtt köszöntötte őt, átadta a szót az előbb szlovákul, majd magyarul megnyilvánuló kormányfőnek. „Amikor miniszterelnök lettem, s azon gondolkodtunk, hogy a rendelkezésünkre álló rövid idő alatt melyik régiókat látogassuk meg, számomra nem volt kérdés, hogy az egykori iskolámba vissza kell jönnöm. Nagyon szerettem ezt az iskolát, a nagyon jó tanáraimat, osztálytársaimat, ezt a focipályát és tornatermet.

Ezek a falak, tanárok, diáktársak majd embert faragnak belőletek, ahogy belőlem is céltudatos embert faragtak…“ – kezdte beszédét Ódor Lajos, aki felsorolta a kedvenc tanárai nevét, köztük a volt osztályfőnökét, Lovász Gabrielláét és a pályaválasztásában őt jótanáccsal ellátó Kalácska Józsefét is, akik az útját egyengették.

Hangsúlyozta: a szakértői kormányuk nagyon tiszteli a pedagógusokat, s ez a látogatása a hálájuk kifejezése is. Azután három jótanáccsal látta el a diákokat: „Felejtsétek el a jegyeket (ezt a tanároknak talán nem kéne hallaniuk), amelyeken kívül ezer más fontosabb, értékes dolog van az életben, illetve az iskolában. Például az érdekes gondolatok, az osztálytársak nevetése, a többiek tisztelete, az új ismeretek elsajátításából fakadó öröm… A második tanácsom az, hogy ne féljetek hibázni, hiszen senki sem tökéletes, s mindenki más-más dologban tehetséges!

Az iskola, a tanárok dolga az, hogy ezt a tehetséget megtalálják, növeljék, s megmutassák nektek azt, hogy majd milyen területen lehettek sikeresek. A harmadik tanácsom pedig az, hogy ne féljetek kérdezni és akár megkérdőjelezni is a tanárok véleményét. Ez ugyanis azt is jelenti, hogy próbáltok a dolgok mögé, mélyebbre látni. Én ilyen voltam, bizonyos pontig néha vitatkoztam, veszekedtem is a tanárokkal“ – fejtette ki.

Végül a „selyéseknek“ és Szlovákia többi diákjának is sikeres tanévet kívánt. Majd Andruskó Imre és Csenger Tibor megyei alelnök is szólt a jelenlevőkhöz. Orosz Örs megyei és városi képviselő pedig közreműködött a jövő nyári ingyenes csoportos gombaszögi táborbelépő kisorsolásában és átadásában. A szlovák és uniós himnusszal kezdődő, illetve a Szózattal végződő, rövid kultúrműsorral és a tanévzárón gazda nélkül maradt díjak átadásával egybekötött ünnepség keretében hagyományosan tortát kaptak a prímós kisgimisek, majd Ódor Lajos két szerencsetortával ajándékozott meg két kisorsolt osztályt.

További programpontként beült az első emeleten levő, Kecskés László terembeli, hajdani iskolapadjába, egy jelenlegi secundós kislány mellé. Majd vele az intézmény aulájában a volt évfolyamtársa, Keszegh Béla, Komárom polgármestere beszélgetett a közös diákéveikről és a jelenlegi kormányfői prioritásairól, s egy bátor diák kérdésére is válaszolt. A tantestület és diákság előtt folyó beszélgetés, valamint az azt követő, több hasonló témát érintő szabadtéri sajtótájékoztató részleteiről egy későbbi cikkünkben számolunk be.

Forrás: Ma7.sk
Fotó: Napunk.dennikn.sk

Kapcsolodó cikkek