Szlovákiában márciusban tartják meg az államfőválasztást - Külhoni Magyarok
általános Felvidék Hírek

Szlovákiában márciusban tartják meg az államfőválasztást

Március 23-án tartják az államfőválasztás első fordulóját Szlovákiában – jelentette be a pozsonyi parlament elnöke, Peter Pellegrini hétfőn.

Szlovákiában államfőt közvetlenül az állampolgárok választanak ötéves időszakra. A vonatkozó szabály szerint a választás első fordulójában az a jelölt szerezheti meg az államfői posztot, aki megkapja az összes szavazásra jogosult választópolgár voksának több mint felét. Amennyiben ez egy jelöltnek sem sikerül, a második fordulóba a két legjobb eredménnyel rendelkező jelölt jut. A második fordulóban a győzelemhez már elégséges a választáson részt vevő szavazópolgárok többségének voksa. Amennyiben második fordulóra is sor kerülne, azt április 6-án tartják meg. A jelenlegi szlovák államfő, Zuzana Caputová megbízatási időszaka 2024. június 15-én jár le, Caputová már korábban bejelentette: nem indul az idei megmérettetésen.

Szlovákiában az államfői posztra pályázóknak a jelöltséghez vagy a 150 fős parlament 15 képviselőjének támogató aláírását, vagy legalább 15 ezer állampolgár támogató aláírását kell megszerezniük. A jelöltség beadásának határideje a választások időpontjának kihirdetésétől számított 21. nap. Az idei államfőválasztáson való indulási szándékát elsőként Ján Kubis, Robert Fico miniszterelnök egyik korábbi kormányának külügyminisztere jelentette be, aki párton kívüli független jelöltként vesz részt a megmérettetésben. Rajta kívül indulási szándékát már tavaly augusztusban bejelentette Ivan Korcok is, aki rövidebb ideig Igor Matovic és Eduard Heger kormányaiban is ellátta a külügyminiszteri posztot. Várható, hogy jelöltként indul Peter Pellegrini parlamenti elnök, a második legerősebb szlovák kormánypárt, a Hang (Hlas) elnöke is, aki ezzel kapcsolatos hivatalos bejelentését január 19-re ígérte. Neki saját pártján kívül a legerősebb kormánypárt, az Irány (Smer-SSD) elnöke, Robert Fico kormányfő is támogatást ígért.

A felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség decemberi kongresszusán arról hozott döntést, hogy köztársaságielnök-jelöltjük Forró Krisztián, a párt elnöke lesz.

MTI

Kapcsolodó cikkek