„Az RMDSZ az egyetlen” – Ha Semjén Zsolt román állampolgár lenne, a szövetségre szavazna - Külhoni Magyarok
Hírek

„Az RMDSZ az egyetlen” – Ha Semjén Zsolt román állampolgár lenne, a szövetségre szavazna

Az RMDSZ jelöltjeire történő szavazásra buzdítja az erdélyi magyarokat Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős kormányfőhelyettes, gyakorlatilag esélytelennek nevezve a többi magyar politikai alakulat színeiben induló magyar jelölteket.

Orbán Viktor miniszterelnök helyettese az általa vezetett Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP), valamint az RMDSZ közösségi oldalára szerdán feltöltött személyes videóüzenetében fogalmazta meg a szeptember 27-ei romániai helyhatósági választásokkal kapcsolatos üzenetét erdélyi „nemzet- és honfitársai” számára. Kitért arra, hogy az RMDSZ és a magyar kormány együttműködése számos eredményt hozott, megemlítette a Sapientia-egyetemet, az óvodákat, vagy a gazdaságfejlesztési programot, ami szerinte nem valósulhatott volna meg az RMDSZ segítsége, az általa biztosított keretek nélkül.

Semjén Zsolt szerint látni kell, hogy a választásokon a román pártok megpróbálják megszerezni a magyar szavazókat, de nem érdekli őket a magyar közösség.

A kormányfőhelyettes közölte, a román alakulatok meg fognak próbálni olyan kampányt vinni, hogy magyar szavazatokat kapjanak, de amikor a hatalom közelébe kerülnek, a magyar közösség szempontjaira már egyáltalán nem figyelnek. „Hasonló a helyzet, amikor esélytelen magyar jelöltek indulnak, akik szavazatokat elvihetnek, de a magyar közösség ügyét bizonyosan nem mozdítják elő” – közölte videóüzenetében a kisebbik magyar kormánypárt, a KDNP elnöke.

Semjén Zsolt úgy véli, Erdélyben „történetileg nézve is” az RMDSZ az egyetlen olyan politikai szervezet, ami képes a magyarok megvédésére, a magyar érdekek védelmére. „Ha én, például édesanyám révén, román állampolgár lennék, akkor az RMDSZ jelöltjeire szavaznék, és ara kérem önöket is, hogy támogassák az RMDSZ jelöltjeit” – zárta mondandóját a miniszterelnök-helyettes.

Semjén Zsolt anyai családja egyébként a második világháborút követő hónapokban Erdélyből az anyaországba menekült, ám nagyanyját a román hatóságok a határon feltartóztatták, tulajdonát elkobozták, őt magát pedig bebörtönözték.

Krónika

Kapcsolodó cikkek