Négy felvidéki magyar személyiséget tüntettek ki Magyarország pozsonyi nagykövetségén - Külhoni Magyarok
Hírek

Négy felvidéki magyar személyiséget tüntettek ki Magyarország pozsonyi nagykövetségén

A felvidéki magyarságért végzett tevékenysége elismeréseként Áder János magyar államfő által odaítélt állami kitüntetést vett át négy felvidéki magyar személyiség Magyarország pozsonyi nagykövetségén szerdán.

A még az augusztusi állami ünnep alkalmából adományozott, de a járványhelyzet miatt most átadott kitüntetéseket Pető Tibor nagykövettől vehették át a nagykövetségen rendezett szűk körű ünnepségen.

A kitüntetettek közül elsőként Haják Szabó Mária újságíró, a Kossuth Rádió pozsonyi tudósítója, a Pro Media Alapítvány kuratóriumának elnöke vette át a neki adományozott Magyar Arany Érdemkeresztet.

A felvidéki magyar közösség hétköznapi életének, kultúrájának, valamint kiemelkedő személyiségeinek hiteles és emberközpontú bemutatását szolgáló újságírói tevékenységéért adományozott elismerést a kitüntetett elsődlegesen a magyar kormányzatnak és szakmai mestereinek köszönte meg, majd a szakmai életét érintő méltatásra reagálva rámutatott: a jövőben még rengeteg feladata és terve van.

A járványügyi intézkedések miatt külön szakaszokban tartott kitüntetésátadón másodikként Puss Sándor jezsuita szerzetes vehette át a neki adományozott állami kitüntetést.

Puss Sándor a Kárpát-medencében, főként a Felvidéken élő magyarság összetartozását erősítő, sokrétű közösségépítő szolgálata elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült.

Ugyancsak a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapta Bréda Tivadar hadisírkutató, a Memoriae Patrum Honismereti Társulás alapító elnöke, valamint Bodnár Ferenc, Reste polgármestere, aki a helyi magyar közösség megmaradásának, valamint kultúrájának és hitének megőrzése iránt elkötelezett munkája elismeréseként kapta meg a kitüntetést.

MTI

Kapcsolodó cikkek