Továbbra is életképes közösség a felvidéki magyarság - Külhoni Magyarok
Felvidék Hírek

Továbbra is életképes közösség a felvidéki magyarság

A Szövetség politikusai sajtótájékoztatón reagáltak a népszámlálás csütörtökön közzétett eredményeire.

Ahogy arról hírt adtunk, a Statisztikai Hivatal által közzétett eredmények szerint a 2021. évi népszámláláson első helyen 422.065-en vallották magukat magyar nemzetiségűnek Szlovákiában – ez a népesség 7,75 százaléka, vagyis tíz év alatt mintegy 36 ezerrel lettünk kevesebben. További 34 089 személy második helyen jelölte meg a magyar nemzetiséget, vagyis összesen 456.154- en vallották magukat valamilyen formában a magyar közösséghez tartozónak. Magyar anyanyelvet 462.175 lakos jelölt be, 2011-ben még 508.714 volt ez a szám: a csökkenés több mint 46 ezres.

Forró: Életképes a magyar közösség

Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke mindenkinek köszönetet mondott, aki kitöltötte a népszámlálási ívet, s azoknak is, akik segítettek a cenzus lebonyolításában.

Jó hírnek nevezte, hogy a magyar közösség továbbra is életképes, a korábbi népszámlálásokhoz képest kisebb ütemben fogyott a magyarság.

A magyarság változatlanul a legnagyobb lélekszámú nemzeti kisebbség Szlovákiában. Nagyobb visszaesés mutatkozik a magyar anyanyelvet feltüntetők számában. Bonyolítja az adatok értelmezését, hogy a 2021-es népszámláláson új elemként jelent meg a második nemzetiség lehetősége.

Forró szerint fontos, hogy a hatóságok a kisebbségi jogokhoz rendelt arányszámok tekintetében a magukat első és a második helyen magyarnak vallók összesített számát vegyék figyelembe.

Sólymos: Reménykeltő adatok

Sólymos László, a Szövetség Országos Tanácsának elnöke arról beszélt, a mérsékeltebb fogyásban szerepe lehet a korábban éles magyarellenes közhangulat enyhülésének is.

Hozzátette, a második nemzetiség bevezetésével a népszámláláson lehetőségük volt a vegyes családokban élőknek is, hogy kifejezzék a magyarsághoz való tartozásukat. Sólymos összességében reménykeltőnek értékelte a népszámlálás eredményeit.

Zachar: Még mindig nem elérhető minden adat

Zachar Pál az Összefogás platform képviseletében hangsúlyozta, annak ellenére, hogy elektronikusan zajlott a népszámlálás, jelenleg sem elérhető minden részeletes adat a nyilvánosság számára.

Berényi: A számok a kisebbségi jogok érvényesítésének garanciái

Berényi József, az MKP platform elnöke kiemelte, a kapott adatok a magyar közösség számára nem pusztán statisztikai adatok, hanem a kisebbségi jogok érvényesítésének garanciái.

A Szövetség elvárja a kormánykoalíciótól, hogy a második nemzetiséget is figyelembe vegyék a jogok érvényesítésénél.

Feltűnő a keresztény egyházakhoz tartozók számának csökkenése, a platformelnök ennek kapcsán fontosnak nevezte, hogy a kedvezőtlen európai folyamatok ellenére meg kell őrizni a hagyományos értékeket.

A ma7 kérdésére Forró Krisztián elmondta, fontos adatok hiányoznak, nem ismerjük például azok számát sem,  akik csak a magyar nemzetiséget tüntették fel a népszámlálási kérdőíven. Nem ismertek a magyar közösségre vonatkozó alapvető demográfiai adatok, ami hátráltatja, hogy a szakértők részleteiben értelmezni tudják a népszámlálás eredményeit. Forró hozzátette, a Szövetség már a sajtótájékoztatót megelőzően elkezdte az egyeztetést a szakértőkkel.
A sajtótájékoztató megtekinthető itt.
Ma7

Kapcsolodó cikkek