Honlap: www.hjm.org.il 

A múzeumot 1986-ban alapították, és 1990-ben nyílt meg a nagyközönség előtt, Cfát (Safed) városában. A harminc alapító tag közül ketten, Josef és Chava Lustig  igazgatják és vezetik a múzeumot, önkéntesek segítségével.

A múzeumban bemutatásra kerül a magyarajkú (magyarországi, erdélyi, szlovákiai, kárpátaljai, bácskai, bánáti és burgenlandi) zsidóság múltja és kultúrája, amely jelentős befolyást gyakorolt mind a korabeli környezetére és mind a jelenkori zsidóságra.

A múzeum célkitűzései közé tartozik, hogy összegyűjtse a magyarajkú zsidó közösségek múltjáról, hagyományairól és életmódjáról tanúskodó anyagokat. Igyekszik hozzájárulni – történelmi események dokumentációjával és jelentős személyiségek bemutatásával – Izrael mai társadalmi kérdéseinek megvilágításához és tanításához.

Magyarázatokkal kísért tárlatvezetések mellett, audió-vizuális program magyarul, angolul és héberül áll a látogatók rendelkezésére, továbbá videó-filmek Izraelből és külföldről, kazettákra felvett egyéni történetek és zenedarabok.

Több ezer könyvből, dokumentumból, naplóból és fényképből álló könyvtár és archívum, amelynek tanulmányozásával, fordításával és katalogizálásával külön munkacsoport foglalkozik.

Forrás: www.hjm.org.il