GPS: 43.464664, -80.335692
Cím: 979 Kossuth Road, Cambridge, Ontario, Kanada
Honlapcím: www.kossuthclub.com
Intézményvezető: Volford Tünde

Az ontarioi Cambridge, Guelph, Kitchener, Waterloo és a környező kisebb települések magyarságát összefogó Kossuth Ház, illetve hivatalos nevén Hungarian Canadian Club of Waterloo-Wellington (magyarul Waterloo-Wellingtoni Kanadai Magyar Klub) már több mint fél évszázada az itt élő magyar közösség tulajdona. A valamikori iskolaépületet száz magyar család vásárolta meg, azzal a szándékkal, hogy székhelyet biztosítson az itt élő magyaroknak, ahol ápolhatják kultúrájukat, feleleveníthetik hagyományaikat, és baráti közösséget építhetnek ki az utókor számára.

A Kossuth ház ma Cambridge városhoz tartozik, és a Kossuth Road és Shantz Station Road kereszteződésénél fekszik. Ezen a helyen valamikor egy kis Kossuth falucska helyezkedett el, amelynek nevét a Pennsylvaniából bevándorló, Holland telepesek adták, tiszteletből Kossuth Lajos, az 1848-as szabadságharc szellemi vezére iránt. Kossuth közösség iskolát alapított az 1870-es évek körül, név szerint a Reist’s School-t. 1960-as évek körül az iskola megszűnt működni, és az épület 1962. május 15-én a környéken élő magyar közösség tulajdonába került. 1962. október 17.-én elkészült az alapító okirat, és a klubot Hungarian Home Club of Waterloo-Wellington (Waterloo-Wellingtoni Magyar Otthon Egyesület) néven vezették nyilvántartásba. Megszületett a klub szándéknyilatkozata, amely magába foglalta többek között azt, hogy az egyesület a Magyar kultúra ápolását, a magyarság fennmaradásának megőrzését tűzi ki céljául. Az egyesület később, 1972. szeptember 22.-én, megváltoztatta nevét Hungarian Canadian Club of Waterloo-Wellington-ra (magyarul Waterloo-Wellingtoni Kanadai Magyar Klub-ra).

Az évek során, a Házon számtalan átalakítást végeztek. 1964-ben nagyszabású építkezésre került sor, ebben az időben ugyanis ismét összefogott a magyar közösség és száz család adományából elég pénzösszeg gyűlt össze ahhoz, hogy kibővítsék az épületet. 1987-ben hét tagú bizottság alakult, hogy egy újabb nagyobb méretű renoválást végezzenek a házon.  A Wintario lottó hozzájárulásával, amely akkoriban szép pénzösszegekhez juttatott hozzá arra érdemes kulturális közösségeket, ismét lehetőség jutott a ház korszerűsítésére.. A munkálatok legnagyobb részét a tagok végezték.

Az egyesület ma is aktív szerepet játszik a magyarság összefogásában. Az évente megtartott, bálok, piknikek, valamint koncertek és egyéb saját szervezésű események mellett a Kossuth Házat rendszeresen bérbe adják például esküvők vagy évfordulók alkalmából, így majdnem minden héten lehetőséget biztosít a környék magyarságának.

Dobai András