GPS: 42.985232, -79.246650
Cím: 337 Hellems Avenue, Welland, Kanada

A Niagara félszigeten szinte egy évszázadra nyúlik vissza a magyarság történte. A magyar hívek számának megnövekedését követően sokan levélben kérték a Torontói Érsekség hivatalát, hogy küldjenek egy magyar lelkipásztort Welland városába. 1926-ban Mosonyi Lipót atya személyében érkezett az első pap a térségbe. 1928-ban Hédli Jeromos atya laatt fejeződött be a Templom és Plébániai Hivatal felépülése. November 18-án szentelte fel Torontó város Érseke McNeil. Az Egyházközség adományai és az emberek önfeláldozó munkája révén összegyűlhetett a megfelelő összeg, amivel sikerült kifizetni a templom építéséhez felvett kölcsönöket.

 

1938-tól kezdték meg áldozatos munkájukat a Karmelita Nővérek, akik egészen 1959-ig tevékenykedtek. Jelentős szervezetekkel rendelkezett a Templom. Ilyen volt a Rózsafűzér Társulat, Szent Név Társulat, az Ifjú Szervezetek – lány és fiú tagozatokkal, színjátszó csoporttal, magyar iskolával és a Házasok Klubjával. Az összes szervezet a hit és a magyarság megőrzését szolgálta. Az 1950-es években kifestették a templomot, új padokat vásároltak és színes ablakok kerültek a régiek helyére. A második világháború és az 1956-os forradalom menekültjei mind otthonra találtak az egyházközösségben. 1957-től Padányi Károly atya szolgálta 27 évig Istent és a híveket.

 

1987-től Erős Sándor atya látott munkához, akinek ideje alatt megalakult az Egyháztanács, aminek fő szerepe volt abban, hogy gondoskodjék az Egyházközség anyagi és egyéb ügyeiről, mint például javítási munkálatok, rendezvények vagy akár a mindennapi munkálatok. Ebben az időben a templom kívül és belül teljesen megújult, ugyanakkor nem feledték el megőrizni a múlt hagyományait. 1989-től már a szomszédos Niagara Fallson is tartottak magyar nyelvű szentmisét vasárnap esténként. Jelenleg a templom plébánosa Miskei László atya és a templom a tavalyi évben (2013-ban) ünnepelte 85 éves fennállását.

 

A Magyar Házzal és a környező magyar templomokkal egyetemben mindenki azon dolgozik, hogy az itt élő hívők megőrizhessék őseik hitét és hagyományait. „Sok féle nemzetiség tartozik hozzánk, mindenki magáénak érzi e helyet. Nincs benne semmi különleges, inkább természetes ez. A földünk minden nemzete eggyé tartozik; mindenki Isten kedves gyereke.”

Baranyai Dóra