GPS: 48.409091, -123.368905
Cím: Douglas Street 18., Victoria, Brit Columbia, Kanada

Victoriában található egy emléktábla és egy partszakasz, ami Steve Fonyo magyar származású (ő maga már Montreálban született) futó nevét viseli és az ő teljesítményének állít emléket. 1985-ben Steve Fonyo mindössze 20 évesen átfutott egész Kanadán, közel 8000 km-t megtéve, hogy adományokat gyűjtsön a rákkutatásra és tettével reményt adjon a rákbetegeknek. Ez – mint ismeretes – Terry Fox nagy álma volt, aki 4 évvel korábban megálmodta ennek a grandiózus tervnek a megvalósítását, de betegsége miatt soha nem tudta befejezni a teljes utat. Steve Fonyo, Terry Fox nyomdokain haladva véghezvitte ezt az emberfeletti teljesítményt a „Journey for Lives”nevű vállalkozásával. Terry Fox-hoz hasonlóan ő is fél lábbal tette meg ezt a hihetetlen távolságot, ugyanis 12 éves korában csontrák miatt elveszítette a fél lábát.

Eredményéért Order of Canada kitüntetésben részesítették, ami tudtommal a legmagasabb állami kitüntetés, amit civil kaphat. Mai napig ő a legfiatalabb ember, akit ebben a megtiszteltetésben részesítettek. Steve Fonyo hatalmas népszerűségnek örvendett az egész kontinensen. Ezzel a hatalmas megmérettetéssel 14 millió kanadai dollár adományt gyűjtött össze, mely összeget egészében rákkutatásra fordítottak.

Az ország különböző pontjain találhatóak róla elnevezett útszakaszok. A victoriai névadás oka, hogy 1985-ben majdnem 14 hónap után ott fejezte be a futást.

Ez egy igazi filmbe illő történet. Figyelmet és megbecsülést érdemel. Azonban a történet folytatása korántsem ennyire dicsfényes. 2009-ben Steve Fonyo-t megfosztották kitüntetésétől. Az 1990-es évek közepétől kezdve több alkalommal is összetűzésbe került a hatóságokkal. Számos kisebb-nagyobb bűncselekmény miatt fogták perbe és ítélték el.

Az 53 éves Steve Fonyo ma a Brit Columbiában található Powell Riverben él. 2010 óta házas. Gyermeke nincs.

Gáspár Roland