GPS: 51° 30′ 53.4″ N 1° 52′ 7.5″ W
Cím: 2 Greek street, Soho, London, Egyesült Királyság

A Gay Hussarnak soha nem volt magyar tulajdonosa, bár az alapító, a svájci-velszi származású Victor Sassie állítólag olyan jól beszélt magyarul, hogy sokakat megtévesztett vele. Legenda övezi az étterem alapítását is, sokan még a dátumban sem biztosak, hiszen abban az időben a Soho-ban három magyar étterem is volt, a Csárda és a Budapest is létezett még. Victor Sassie Magyarországon, Gundel Károlynál tanulta meg a magyar konyha alapjait. A Victor Sassie 1953-ban nyitotta meg a Gay Hussart Londonban, a Sohoban. Ekkor még a gay szónak nem voltak nemi konnotációi, az alapító egyszerűen tisztelegni akart a magyar katonaság elitje előtt, ezért nevezte éttermét örvendező huszárnak. Más történet szerint arról a Három Huszár nevű étteremről nevezte el a sajátját, ahol a háború előtt dolgozott.

Tulajdonosként ő vezette az éttermet egészen 1988-ig, amikor betegsége diagnosztizálásakor eladta azt a The Restaurant Partnership Plc-nek.  A megegyezés szerint dolgozott volna tovább, végül egyszer kisétált az étteremből és soha nem tért vissza… Ekkor vette át a vezetést a lengyel származású John Wrobel, aki azóta is a Gay Hussar menedzsere.

Az 1953-as nyitás után az éttermet gyorsan felkapták az olyan újságírók, mint Jonathan Cape vagy Rupert Hart-Davies. Maga T.S. Eliott is sokat látott vacsoravendég lett, Mortimer Wheeler régésszel együtt.

Az angol politikai baloldal is nemsokára birtokba vette a Gay Hussart. A politikusok közül Socialist Mp tagja, Aneurin Bevan kezdett el az étterembe járni, majd nem sokkal utána Barbara Castle, Ian Micado és Michael Foot is rendszeres vendég lett. Az 19600-as években a Social MP hivatalosan is „ebédlőjének” kiáltotta ki a helyet, a s az 1960-as, 1970-es években az is maradt, sőt, mind a mai napig megfordulnak ott a Labour Party politikusai.

Az étterem fénykorának emlékét manapság a Martin Rowson által rajzolt karikatúra-galéria őrzi.

2013 őszén a tulajdonos cég úgy döntött, hogy megpróbálja eladni az éttermet egy árverésen. Amikor ez nyilvánosságra került, a törzsvendégek megalapították a The Goulash Co-operative-ot, majd körülbelül 2 hét alatt hihetetlenül sok pénzt, a mai napig pedig összesen £222,000 –ot gyűjtöttek össze, hogy megakadályozzák a megszűnést. Decemberben megtörtént az aukció, de a tulajdonos végül nem fogadott el egyetlen árajánlatot sem. A The Goulash Co-operative azonban nem adta fel,  még több pénzt gyűjtöttek. Jelenleg a tulajdonos cég ugyan elfogadta az ajánlatukat, de sajnos az ingatlan tulajdonosa egyelőre nem egyezik bele a bérleti jog átadásába.

Gyolcsos Mária