GPS: 51° 30′ 38.6″ N 1° 52′ 37.3″ W
Cím: Maiden Lane 10., London

A Covent Garden szomszédságában kereshető fel – a Balassi Intézet egyik külhoni bázisaként- a Londoni Magyar Kulturális Központ. Az intézmény 1999 óta segíti elő a magyar kultúra klasszikus és kortárs értékeinek megismertetését és megkedveltetését az Egyesült Királyságban. Jelenlegi formájában, a mai cím alatt, az előadások a Strand-en lévő nagyhírű Vaudeville színház egykori igazgatói termében, az immár „Liszt Room” nevet viselő teremben zajlanak.

E terem mellett helyezkedik el a Központ adminisztratív munkáját biztosító két irodahelyiség is.

Részlet a Központ honlapján megjelent ismertetésből:

„A Londoni Magyar Kulturális Központ mint a Balassi Intézet egyik külföldön működő magyar kulturális intézete a sokszínű magyar kultúra terjesztését és megismertetését célozza az Egyesület Királyságban.  A magyar kortárs és klasszikus művészetet  iránt igyekszik felkelteni  a művészetkedvelő brit közönség figyelmét, ösztönözve a magyarok és a londoniak közötti együttműködést. A Londoni Magyar Kulturális Központ egyben fontos szerepet igyekszik betölteni a Nagy-Britanniában élő magyar közösségek életében is a Londoni Magyar Nagykövetséggel szoros együttműködésben.

A Balassi Intézet a határon túli magyar kultúra magyarországi és az egyetemes magyar kultúra külföldi bemutatásáért felel. Az egységes és egyetemes magyar kultúrát terjeszti és népszerűsíti a nagyvilágban, úgy hogy ezzel párhuzamosan segíti a külföldön vagy határon kívül létező magyar hagyományok és kultúra megismertetését Magyarországon. Az intézet központi költségvetési szerv, a magyar művelődés nemzetközi kapcsolatrendszerének nemzeti háttérintézménye, amely 2007 március 1-től sajátos jellegű szakmai irányító központként működik, akárcsak a német Goethe Institut, vagy az angol British Council. Egyedisége tevékenységének tartalmában, működési területében illetve eszközrendszerében fejeződik ki.”

Messik Miklós (MEVE)