GPS: 53.406606, -2.983767
Cím: Liverpool, Play House, Williamson Square, L1 1EL, Egyesült Királyság

A Liszt Ferenc Emléktábla Liverpoolban található, a Williamson Square nevű téren működő Play House Színház épületének falán. Az emléktáblát 2011. október 22-én, Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából avatták fel.

Az alkotás ötletgazdája Dr. Andrew Zsigmond, a liverpooli tiszteletbeli magyar konzul volt, aki a bicentenárium alkalmából úgy gondolta, hogy Liverpoolban is lehetne emléket állítani Lisztnek. Mivel a világhírű zeneszerző 1840. december 1-jén, az akkor ugyanezen a téren álló Theatre Royal színházban koncertezett, ez lett a másik apropója az emléktábla avatásának. Liszt egyébként hatalmas sikert aratott Liverpoolban, a koncertje teltházas volt.

Dr. Andrew Zsigmond ötletétől az avatásig mindössze három hónap telt el.

A Vitézi Rend nagyvonalú adománya és munkája, valamint a liverpooli Council engedélye is kellett, ahhoz, hogy az alkotás elkészülhessen. A város vezetősége ellenszavazat nélkül fogadta el az ötletet. A kivitelező Mr. Fred O’ Brian volt, aki bronzból készített el a művet.

Az emléktáblát Csák János, Magyarország Nagykövete leplezte le. Az avatás alkalmával zongorakoncert volt a Play House Színházban, ahol természetesen Liszt művei hangzottak el.

 

Azóta minden évben október 22. körül – Liszt Ferenc születésnapja alkalmából – koszorúzzák a Liverpoolban élő magyarok.

Az emléktáblán a következő szöveg olvasható:

FERENC LISZT

PROLIFIC COMPOSER AND VIRTUOSO PIANIST;

PERFORMED AT THE FORMER THETATRE ROYAL,

NEARBY, 1 DECEMBER 1840. PLAQUE

ERECTED TO MARK HIS BI-CENTENARY

BORN DOBORJÁN, HUNGARY 22 OCTOBER 1811 – DIED BAYREUTH, GERMANY 31 JULY 1886

UNVEILED BY H. E. THE AMBASSADOR OF HUNGARY JÁNOS CSÁK 22 OCTOBER 2011

Érdekessége még az alkotásnak, hogy az emléktábla kicsinyített másolatát megkapta a budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont, valamint Dr. Schmitt Pál, akkori Köztársasági Elnök is, akik levélben köszönték meg az ajándékot Dr. Andrew Zsigmondnak.

Csige Ildikó