GPS: 51° 49′ 73.0″ N 0° 31′ 14.2″ W
Cím: 62 Little Ealing Lane, London, Egyesült Királyság
Az intézmény vezetője: Csicsó János főlelkész

Az Angliában élő katolikus magyarok lelkigondozását a Magyarok Nagyasszonya Angliai Magyar Római Katolikus Főlelkészség látja el. Székhelyét az Angliai Római Katolikus Magyarok Egyesülete biztosítja a tulajdonában álló nyugat-londoni Szent István Házban, amely jelenleg egy 50-100 fős magyar hitéleti közösség állandó találkozóhelye.

A magyar nyelvű lelkigondozás megjelenésétől, vagyis az ötvenes évektől kezdve napjainkig összesen négy pap szolgálta az Angliában élő katolikus magyarságot. 2011-től Csicsó János látja el a főlelkészi feladatokat. A Szent István Házban a hónap első és harmadik hetén celebrálnak vasárnapi misét, fél tizenkettes kezdéssel. Honfitársaink ezenkívül még négy további helyszínen – Croydonban, továbbá Lutonban, Bristolban és Cambridge-ben – vehetnek részt magyar nyelvű szertartáson.

A főlelkészség a miséken túl egyéb szentség-kiszolgáltatásokat is végez, beleértve a keresztelést, gyóntatást, elsőáldozást, bérmálkozást, esketést vagy éppen a betegek kenetének feladását. A Szent István Házban évente mintegy 15-20 keresztelőt tartanak, növekvő számban. Bár a szertartás nyelve magyar, a víz alá tartott kicsik számos esetben vegyes házasságokból származnak.

 

A szentségek kiszolgáltatása mellett a főlelkészség egyéb lelkiségi programokat is szervez, így például zarándoklatokat, ifjúsági és felnőtt hitoktatást, adventi és nagyböjti lelkigyakorlatokat. 2017 májusában a Szent István Ház adott otthont a magyar diaszpóráért felelős nyugat-európai papok konferenciájának, de megfordult már a házban vendégként Erdő Péter esztergomi bíboros, Jakubinyi György gyulafehérvári érsek és több más püspök is. Az angliai magyar főlelkészség emellett olyan, nemzetközi jelentőségű kezdeményezésekből is aktívan kivette a részét, mint például a magyar származású Skóciai Szent Margit tiszteletére szervezett – középkori eredetű – éves zarándoklat újraszervezése, vagy Becket Szent Tamás esztergomi csontereklyéjének ünnepélyes angliai bemutatása.

Harrach Gábor