GPS: 51° 31′ 35.1″ N 1° 51′ 52.9″ W
Cím:14 Stephenson Way London NW1 2HD, Egyesült Királyság

A Királyi Ázsiai Társaságot még 1823-ban alapította a kiváló szanszkrit tudós Henry Colebrooke, valamint egy hasonló gondolkodású egyénekből álló csoportosulás. A király, IV. György pártolta az alapítást 1824-ben, oly módon, hogy nyilatkozatában a Társaság felé „nyomozásra biztatott a tudomány, az irodalom és a művészetek vonatkozásában, Ázsiában.”

A Társaság történetéhez igen sok kiváló tudós járult hozzá munkájával: így, többek között Sir Richard Burton (1821-1890) a híres felfedező, az Ezeregyéjszaka és a Kama Sutra első fordítója, vagy Sir Aurel Stein (1862-1943), a híres régész a „Selyemút” magyar származású felfedezője. A társaság szoros kapcsolatban állt és áll ma több ázsiai szervezettel, többek között a Körösi munkásságát is támogató brit indiai társaságokkal és utódaival (Calcutta, Bombay, Bangalore, Madras, és Bihar), valamint Sri Lanka, Hong Kong, Japán, Korea és Malajzia társaságaival.

Körösi Csoma Sándor emléktábla és Stein Aurél kép, a Király Ázsiai Társaság nagy becsben tartott értékei sorában található.

A Társulat fórumot kínál találkozókra, szimpóziumokra, kutatók előadásaira, könyvkiadásokra, a Journal rendszeres megjelenésére. Jelentős könyvtár, kézirattár és metszettár áll a kutatók rendelkezésére.

Megjegyzendő:

A Társasággal szoros kapcsolatban álló Királyi Földrajzi Társaság épületébem, a Kensington Gore 1. szám alatt, egy márványtáblán Stein Aurél neve is szerepel az aranymedállal kitüntetettek sorában!

Messik Miklós (MEVE)