GPS: 51° 49′ 73.0″ N 0° 31′ 14.2″ W
Cím: 62 Little Ealing Lane, London, Egyesült Királyság
Az intézmény vezetője: Szabó Tamás

A nyugat-londoni Ealingben található, háromszintes Szent István Ház a maga 950 négyzetméterével és ezen belül közel 300 négyzetméteres közösségi termével az egyik legnagyobb „magyar tér” Angliában. A korábban iskolaként működő ingatlant 2007 márciusában vette meg az Angliai Római Katolikus Magyarok Egyesülete (ARKME), majd egy átfogó felújítást követően 2008 áprilisában megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt. A házban rendszeresen megrendezett programok ma már meghatározó eseményei a londoni magyarok mindennapos életének. A házban a közösségi termen kívül kápolna és egy kisebb magyar könyvtár is található, s egy háromtagú személyzet gondoskodik – nagyobb rendezvények esetén önkéntesekkel kiegészítve – a vendéglátással, programszervezéssel és napi ügyvitellel kapcsolatos feladatok gördülékeny ellátásáról.

 

A legnagyobb létszámban a jeles napokhoz, illetve időszakokhoz kapcsolódó események mozgatják meg a helyi magyar közösséget. Az ARKME évente hat nagy rendezvényt szervez a Szent István Házban: szeptemberben a szüreti bált, novemberben a disznótoros lakomát, decemberben a gyerekeknek szóló – Mikulás-járással egybekötött – karácsonyi vásárt, tavasszal pedig a farsangi, a húsvéti locsoló, valamint a pünkösdi bált. A vendégkörben szinte minden korcsoport megtalálható, méghozzá a Kárpát-medence legkülönbözőbb régióiból, ami jól visszaadja a londoni magyar diaszpóra sokszínűségét.

 

A nagyobb éves események között említhetjük még a nemzeti, illetve egyházi ünnepek alkalmából szervezett programokat. A Szent István Ház több alkalommal is otthont adott már a londoni magyarok március 15-i, illetve október 23-i ünnepségeinek, amelyeket az esetek többségében a legnagyobb angliai magyar szervezet, a MAOSZ rendez, többnyire illusztris vendégek – vezető politikusok és diplomaták, neves művészek, stb. – jelenlétében.

Az évente megszervezett jelentősebb rendezvények mellett a Szent István Ház kisebb léptékű programokat is kínál a londoni és környékbeli magyaroknak: rendszeres néptánc-oktatást, filmklubot és társasjáték-délutánt, cserkészfoglalkozásokat, alkalmi jelleggel pedig koncerteket és ismeretterjesztő előadásokat.

 

A Szent István Házban gazdag katolikus hitélet is zajlik; ezzel kapcsolatban lásd az angliai magyar katolikus főlelkészségről szóló önálló anyagot.

Harrach Gábor