GPS: 52o15’35,8″N 20o57’16,6″E
Cím: 01-728, cmentarz komunalny, d. Wojskowy, Varsó, Lengyelország

Egy rendkívüli magyar házaspár, akik a német megszállás alatt a lengyel menekültek ügyét szolgálták. Gyökeresen megváltoztatták sok Magyarországra menekült lengyel fiatal életét. Képzettségüket tekintve, de lelki alkatuknál fogva is igazi humanisták – a feleség orvos-szociológus, a férj – festőművész, író és műfordító. Mindkettőjüknek megadatott túlélni a háborút. 1945 után Csorba Tibor Magyar Kulturális Intézetet szervezett Krakkóban. Az ő szerkesztésében készült a nagy Lengyel-Magyar Szótár, amelynek kidolgozásában a Lengyel és a Magyar Tudományos Akadémia jeles nyelvészekből álló nagyobb csoportja vett részt. A szótár első kiadása 1958-ban jelent meg. A második kiadása 1985-ben látott napvilágot.

Varsóhoz a festészet kötötte Csorba Tibort. Itt született életre szóló festészet iránti szenvedélye. Elsősorban lengyelországi utazásai során készített tájképeket festett. Sohasem hagyott fel a lengyel-magyar kapcsolatok mélyebb szövedékét fejtegető cikkeinek az írásával, sem pedig a két ország irodalmának a kölcsönös megismertetésével.

A Csorba házaspár a varsói Mazowiecka utcában élt, Csorba Tibor festőműterme az óvárosi Piwna utcában volt. A varsói régi Powązki temetőben vannak eltemetve.

Kiss László

Szöveg: VEDA