GPS: 52 o 13’42,8″N 21o0′ 39,3″E
Cím: 00-691, Nowogrodzka 36., Varsó, Lengyelország
Alkotás, felavatás éve: 1998.

Domszky Pál (1903-1974) történész, a magyar-lengyel történelmi, irodalmi, kulturális kapcsolatok kiemelkedő kutatója, lelkes társadalmi aktivista volt. Távoli ősei Lengyelországból származnak. 1933-tól Varsóban élt. Többek között ő volt a kezdeményezője III. Sobieski János lengyel király esztergomi domborműve felállításának, továbbá a két ország közös hőse, Bem József hamvai hazaszállításának a törökországi Aleppóból lengyelországi szülőhelyére, Tarnówba.

A II. világháború idején maga köré gyűjtve a Lengyelországban élő magyarokat a német megszállók által 1939-ben Német Birodalomhoz csatolt országrészben, az ún. Főkormányzóságban megszervezi a Magyar Szövetséget. A Magyar Szövetség tagjait magyar címeres, német nyelvű igazolványokkal látja el, amelyek a Főkormányzóság területén viszonylag szabad mozgást és élelmiszerjegyhez való jogosultságot biztosítanak. A Domszky által a lengyel Honi Hadsereg képviselőinek kiadott magyar igazolványok birtokában a lengyel földalatti ellenállási mozgalom biztonságos ellátást szervezhetett és hírszerzői összeköttetést tarthatott fenn. A német letartóztatás veszélyének kitett katonákat és a rászoruló zsidókat megfelelő okmányokkal, útlevéllel látta el, s ezzel megkönnyítette Magyarországra való menekülésüket. A Varsó környékén állomásozó magyar hadtest parancsnokságával fenntartott kapcsolatai révén fegyvereket szerez a varsói felkelőknek. 1945-ben visszatért Magyarországra.

Kép: MSCDN, Varsó

A német megszállás alatt a lengyel ellenállási mozgalommal folytatott együttműködéséért 1999-ben Domszky Pált posztumusz a Lengyel Köztársaság Érdemrendje Tiszti Keresztjével tüntették ki. Varsóban, a Nowogrodzka utca 36. szám alatti, a Varsó Belváros Kerületi Önkormányzati Hivatallal szembeni épület falán kétnyelvű emléktáblát avattak fel.

Az emlékművön látható szöveg:

Ezen a helyen állt a ház, amelyben a hitleri megszállás éveiben lakott Domszky Pál (1903-1974) Magyarnak született. Szívében lengyel volt. A lengyelországi magyar szövetség elnöke. A lengyel-magyar kapcsolatok fáradhatatlan kutatója és ápolója. A háború alatt a lengyelek védelmezője és menedéke

Kiss László

Szöveg: VEDA