GPS: 38.715200, -9.395329
Cím: Rua D. Afonso Henriques nº 1937, Estoril, Portugália

A II. világháború után emigrációba kényszerülő Horthy Miklós 1948-ban kérte letelepedését Bajorországtól, Svájctól és az Egyesült Államoktól, de érthető okok miatt mindenhol zárt ajtókra talált. Így maradt Portugália, ahol 1949-ben a diktátor Salazar menedéket nyújtott számára.

Lakóhelye – egészen 1957-ben bekövetkezett haláláig – a Lisszabon melletti festői kisváros, Estoril lett. A ma panzióként működő villában élt feleségével.

 

Emlékirataiban így fogalmaz:

„Gondolataim az Atlanti-óceán partjáról szüntelen hazaszállnak a Duna-Tisza partjaira, édes hazámba, melyet számomra a világ legszebb országa sem pótolhat. Itt naponta látom a tengert, eredeti élethivatásom annyira kedvelt életelemét, és gyönyörködöm benne. Mély a tenger és végtelen… de mélyebb szeretetem mely szülőhazámhoz fűz, és nagyobb vágyódásom mely a magyar földre, a magyar nép körébe hazavonz!”

A volt kormányzót az 1956-os forradalom utáni szabadságharc leverése nagyon megviselte. Apátiába zuhant, majd 1957. február 9-én elhunyt, holott az orvosok szerint különösebb egészségügyi problémái korábban nem voltak. Végakarata szerint addig nem hozták haza földi maradványait, míg a szovjetek el nem hagyták Magyarországot, így újratemetésére csak 1993-ban került sor szülővárosában, Kenderesen.

Egykori portugáliai otthonára 2010-ben, azaz kormányzóvá választásának 90. évfordulóján ez a tábla került:

 

Forrás:

http://alfahir.hu/itt_elt_az_59_eve_elhunyt_horthy_miklos

http://vilagszep.reblog.hu/post-028

Szebegyinszki Kinga