GPS: É: 59.32836 K: 18.05192
Cím: Hantverkargatan 2 F, Stockholm, 112 83
Alkotója: Mihály Ferenc
Alkotás, felavatás éve: 2009. április 18.

„Az emléktábla állításának ötlete 2007-ben született, amikor Karinthy Márton író és rendező svédországi látogatása alkalmával a Stockholmi Önképzőkörnek is vendége volt a Magyar Házban. A beszélgetést Veress Zoltán vezette; szó volt a vendég Ördöggörcs című frissen megjelent könyvéről és ennek kapcsán az egész Karinthy családról, nem utolsósorban Karinthy Frigyes betegségéről és stockholmi műtétjéről. A találkozóról hazafelé menet ötlött fel Veress Zoltánban az emléktábla állításának a gondolata, hogy zarándokhellyé avathassák ezt a stockholmi színhelyet. Az ötletet felkarolta a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége (SMOSZ) és rengeteg utánajárással, sok lelkes ember áldozatos hozzájárulásával (a hatóságokkal való kapcsolattartást, engedélykérést, az anyagiak előteremtését – egyéni adakozásából), többszöri nekirugaszkodásra sikerült. Szép példája lett ezzel a svédországi magyarok összefogásának.”

 

(A 2F épület, amely falán megtalálhatóak az emléktáblák)

Az emléktáblákat 2009 április 18-án avatták fel, a Serafen kórház udvarán. A kórház főbejáratán keresztül a belső udvarra jutunk és ott balra fordulva meglátjuk a Hantverkargatan 2 F épületet, amelynek a bejáratától balra helyezkednek el az emléktáblák ( magyar és svéd nyelven ).  A táblákat Mihály Ferenc alkotta, 2009-ben.

Karinthy Frigyes emlékére 1887-1938 ebben az épületben műtötte meg a magyar írót Herbert Olivecrona agysebész professzor 1936-ban lehetővé téve az ”Utazás a koponyám körül” megírását.

Komáromi Márton

Híradó (Stockholm), 27. évfolyam, 2009. június, 112. szám. 7. oldal. http://hirado.smosz.org/index.php?option=com_content&view=article&id=170:karinthy-emlektabla-stockholmban&catid=47:smosz-oldalak