A bukaresti ötoldalú csúcs előtt az RMDSZ elnökével is tárgyal Orbán Viktor - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek Magyarország

A bukaresti ötoldalú csúcs előtt az RMDSZ elnökével is tárgyal Orbán Viktor

Fontos találkozói lesznek szerda délután a magyar miniszterelnöknek a szomszédos országban.

Szerdán az esti órákban a bukaresti Cotroceni-palotában tárgyal Orbán Viktor Klaus Johannis román államfővel, Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint Alexander De Croo belga kormányfővel és Andrej Plenkovic horvát miniszterelnökkel. Mint ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a tanácskozás az Európai Unió 2024–2029-es időszakra vonatkozó prioritásait meghatározó folyamat része.

Románia elnöke 16.30-kor fogadja Charles Michelt, a találkozó után a két politikus közös sajtótájékoztatót tart. Egy órával később kezdődik az öt európai vezető politikus kötetlen egyeztetése egy közös vacsora keretében.

A Maszol erdélyi portál értesülései szerint a magyar miniszterelnök Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével is tárgyal szerdán Bukarestben. Ahogyan az a vezető magyarországi politikusok hivatalos romániai látogatásakor lenni szokott, a program az RMDSZ elnökével való egyeztetéssel kezdődik.

Román sajtóértesülések szerint a találkozón az uniós kérdések mellett szóba kerülhet a NATO-főtitkári pozícióval kapcsolatos jelölés is. Mint ismert, Magyarország ellenzi, hogy a holland miniszterelnök kövesse Jens Stoltenberget, márpedig a főtitkári poszthoz egységes álláspontra van szükség a tagállamok között.

Közben Julianne Smith, az Egyesült Államok NATO-nagykövete kedden Brüsszelben tartott sajtótájékoztatón leszögezte: Washington teljes mértékben támogatja Mark Rutte jelenlegi holland miniszterelnököt az észak-atlanti szövetség vezetői tisztségének elnyerésében, mindemellett nagyra értékeli Klaus Johannis indulását, akit Amerika „barátjának” nevezett, és akinek „minden jót” kíván.

Azt hiszem, tisztában vannak azzal, hogy az Egyesült Államok álláspontja szerint teljes mértékben támogatjuk Mark Ruttét mint következő főtitkárt, de a legnagyobb tisztelettel viseltetünk barátunk, Johannis elnök úr iránt is, nagyra értékeljük, hogy benevezett a versenybe, és minden jót kívánunk neki, miközben a szövetségen belül továbbra is vitát folytatunk erről a kérdésről – idézte a Krónika Julianne Smitht.

Forrás: Magyar Nemzet

Kapcsolodó cikkek