Felavatták a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyet Máriapócson, amely testvérvárosi megállapodást kötött Csíkszeredával - Külhoni Magyarok
általános Események Hírek Magyarország

Felavatták a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyet Máriapócson, amely testvérvárosi megállapodást kötött Csíkszeredával

Sorsdöntő választás következik áprilisban, amelyen ezúttal nem egyszerűen társadalmi vagy gazdasági jövőképekről, hanem a béke és a biztonság vagy a háborúskodás kérdéséről kell dönteni – jelentette ki Szijjártó Péter pénteken Máriapócson.

A külgazdasági és külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Nemzeti Összetartozás Emlékhely avatásán vett részt, amelyet követően sor került a Máriapócs és Csíkszereda közötti testvérvárosi megállapodás ünnepélyes aláírására is. Beszédében szavazásra buzdított minden erdélyi magyart, mondván, hogy a magyarországi baloldal háborúba akarja sodorni Magyarországot, ezt pedig meg kell akadályozni.

Szijjártó hangsúlyozta, hogy a jobboldal sokat küzdött azért, hogy a közös jövőről szóló döntésekben minden magyar részt vehessen lakóhelytől függetlenül, hogy „hazánknak az egész nemzet szabhasson irányt”. „Ez számunkra természetes volt, mégis küzdenünk kellett érte, mivel a baloldal ki akarta zárni a határon túl élő magyarok közösségét a közös döntéseinkből” – fogalmazott a miniszter. Szijjártó Péter arról számolt be, hogy az elmúlt napokban megkezdték a több mint 300 ezer szavazási levélcsomag postázását Erdélyben. „Emellett holnaptól három romániai képviseleten, Bukarestben, Csíkszeredában és Kolozsváron is április 2-áig minden nap reggel 6 és este 10 óra között várjuk azokat a magyarokat, akik szeretnék leadni a szavazataikat, valamint április 3-án este 7 óráig lesz erre lehetőség” – tette hozzá a miniszter.

Megköszönte továbbá a román kormánynak a szavazás gördülékeny lebonyolításának segítését, hozzátéve, hogy a tizenkét állandóan nyitva tartó átkelőhely mellett április 3-án nyitva lesz tíz, vasárnaponként egyébként zárva lévő kishatárátkelő is. A miniszter végezetül kijelentette, hogy a szabadság a legfontosabb nemzeti érték, amely szerinte azt jelenti, hogy szabadon dönthetünk a magunk sorsáról. Ennek kapcsán pedig leszögezte, hogy az elmúlt harminckét évben is csak akkor tudott erős lenni az ország, amikor nem hajolt meg külső politikai vagy gazdasági nyomásgyakorlás előtt. „Sorsdöntő választás előtt áll az ország és a nemzet” – összegzett.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Románia miniszterelnök-helyettese beszédében a fizikai országhatárokon túlnyúló összetartozás erősítésének fontosságát hangsúlyozta. Hozzátette, a nemzetet csak akkor lehet összefogni, ha a maga helyén mindenki tiszta lelkiismerettel elvégzi a munkáját. „32 éve építjük azt az összetartozást, amely a fizikai országhatárokon túl nyúlik. Azért volt ez lehetséges, mert ezelőtt 32 évvel visszakaptuk a szabadságunkat – az tette lehetővé, hogy ezt az építkezést végigvigyük. Most testközelből érezhetjük a háborút, amely a szabadságot veszélyezteti. Nem tudjuk, hogy mit hoz a jövő, de azt igen, hogy nekünk ezt az összetartozást meg kell tudnunk őrizni” – jelentette ki Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke kiemelte: az elmúlt tizenkét évben paradigmaváltás történt a magyar nemzetpolitikában, és sok olyan döntés született a magyar kormány részéről, amely erősítette ezt az összetartozást, és a perspektívákat kinyitotta. „A következő évekre, a következő évtizedekre is meg kell ezt őrizni és erősíteni” – hangoztatta Kelemen.

MTI

Kapcsolodó cikkek