A legnagyobb kincset, az egészséget segítenek megőrizni - Külhoni Magyarok
Kárpát-medence arcai

A legnagyobb kincset, az egészséget segítenek megőrizni

Több mint egy évtizeddel ezelőtt vicces szórakozásnak indult, mára azonban komoly és szervezett rendszerré fejlődött egy fiatalok által, céges és egyesületi formában is működő marosvásárhelyi vállalkozás. Az Outdoor Experience márkanév alatt futó, különböző bel- és kültéri sportolási lehetőségeket nyújtó vállalkozásról annak két oszlopos tagja, a Komáromi-házaspár beszélt. Réka és István sokat viccelődnek, de a terveiket a legnagyobb céltudatossággal és komolysággal hajtják végre.

A mai, sokszor a stresszre, kimerültségre visszavezethető betegségekkel terhelt világunkban az orvosok egyöntetűen állítják, hogy a problémák nagy része megelőzhető lehet a sportolással, a rendszeres testmozgással. Ismerve a vállalkozásuk, az Outdoor Experience által nyújtott szolgáltatásokat, annak, aki a megelőzést szem előtt akarja tartani, ez a közösség a lehetőségek tárháza. Hogy indult el annak idején a vállalkozásuk?

– Komáromi István: Az egész leginkább hobbiként kezdődött, és elég sok embernek a mai napig részben az is maradt. Az elején, még egyetemista korunkban, az egyik barátommal beszereztünk egy használt, felfújható kajakot, és megfelelő felszerelés híján például péklapáttal eveztünk. Ez maga volt a hőskorszak sok-sok kínlódással. Utána, tizenkét évvel ezelőtt, már hárman, barátok összedobtunk valamennyi pénzt, és vettünk kajakokat, kenukat és a hozzájuk való evezős felszereléseket. Az elején csak és kizárólag sík vízen eveztünk, vettük sorra a folyókat az országban, de ez egy idő után nem volt elég izgalmas, és elkezdtünk raftingolni.

– Mikor hozták létre a ma is működő cégüket?

– Komáromi István: Nyolc évvel ezelőtt, 2011-ben, amikor elküzdtünk fizetős túrákat szervezni. Fontos azonban megjegyezni, hogy azóta is egyfajta kettősségben működünk. Ha másokat viszünk túrára, akkor céges keretek között működünk, de ha baráti alapon megyünk el kikapcsolódni, akkor természetesen egyesületi formában tesszük.

– Könnyen ment a vállalkozás beindítása?

– Komáromi István: Abból a szempontból igen, hogy a túrákra egyre nagyobb volt az érdeklődés, de anyagilag nem volt egyszerű. A 2011-es cégalapítást követő első három évben nem vettünk ki profitot a vállalkozásból, minden pénzt visszaforgattunk, hogy újabb és újabb eszközöket tudjunk vásárolni. Senki nem kapott fizetést, ekkoriban teljességgel a cég beindítására koncentráltunk. Azután persze folyamatosan fejlődtünk, egyre gyarapodott az egyesületünk létszáma is. Mind többen csatlakoztak hozzánk, ma már ott tartunk, hogy összességében nyolc túravezetőnk van. A fejlődés annak is köszönhető, hogy próbáljuk folyamatosan hirdetni magunkat, az Outdoor Experience márkanevet, és időnként ingyenes programokat, nyílt napokat szervezünk, ahol mindenki térítésmentesen evezhet, és kipróbálhat más sportágakat is.

– Milyen egyéb szórakozásra van lehetőség?

– Komáromi Réka: Az Outdoor Experience több mindent magában foglal, így az evezés mellett a jóga, a kerékpározás és a slackline is benne van a kínálatunkban. Utóbbi sokak számára ismeretlen lehet, az a lényege, hogy egy kötelet, egy pántot ki kell feszíteni például két fa közé, és azon kell lépegetni, egyensúlyozni. Van, aki ezt nagyon profi módon végzi, és akár sziklák között, nagyobb magasságokban is magabiztosan lépeget a kötélen. A nyílt napok mellett hozzánk fűződik a Maros Maraton elnevezésű rendezvény is, amelyet jövőre tizedik alkalommal szervezünk meg. Ez a legnagyobb vadvízi evezős verseny az országban, a táv 24 kilométer, de sokaknak, főleg a kezdőknek ez is kihívás. Ez a rendezvény kiváló szórakozási lehetőség azok számára, akik érdeklődnek az evezés iránt. Van, aki vadvízi-, más túrakajakkal érkezik, vagy éppen kenukkal, esetleg raftcsónakkal állnak rajthoz. Az indulók különböző kategóriákban mérkőzhetnek meg, és persze emiatt közel sem egyszerre érnek célba, de a cél nem is ez.

– Mennyire vonzó az Outdoor Experience név?

– Komáromi István: Aki a különböző, nálunk kipróbálható sportágak iránt érdeklődik, az egész országban ismer minket. A Maros Maratonra például még Magyarországról és Bulgáriából is jönnek versenyzők, sőt, egyesek még távolabbról is útra kelnek a rendezvény miatt.

– Mennyire zárt az egyesületük? Szívesen fogadnak új csatlakozókat?

– Komáromi Réka: Természetesen örömmel vesszük, ha valaki érdeklődik a programjaink, az általuk kínált lehetőségek iránt, és szívesen vesszük, ha hasonló, a sportot szerető fiatalok és kevésbé fiatalok csatlakoznak hozzánk. Különböző kedvezményeket tudunk nekik biztosítani, de emellett nagy segítség a csatlakozóknak az is, hogy tapasztalt oktatóktól tanulhatnak. Részt vehetnek bármelyik túránkon, használhatják a felszereléseket, és nem utolsósorban kiváló társaság fogadja őket.

– Hol találják meg önöket azok, akik az Outdoor Experience szolgáltatásai iránt érdeklődnek?

– Komáromi István: Itt, a formálódó marosvásárhelyi, Árvíz utcai központunkban, ahová kora tavasszal költöztünk, elérhetnek, és persze az online térben is fel tudják velünk venni a kapcsolatot. Ezt az ingatlant béreljük, de ezt már a saját igényeinknek megfelelően alakítottuk ki. Ez még akkor is igaz, ha a raktár rész kicsi, mert egy sokkal nagyobb helyiséget is meg tudnánk tölteni a felszerelésekkel.

– Mi kapott, kap még helyet az új központban?

– Komáromi Réka: Itt végre ki tudtunk építeni egy olyan beltéri mászó termet, amelyet az egyesületi tagok és mások is használhatnak különböző fizetési csomagok szerint. Ennek is, mint minden más programunknak, az az egyik legfontosabb célja, hogy a gyerekek szemléletét formáljuk, megszerettessük velük a testmozgást. A cél az, hogy lehetőség szerint kint, a természetben sportoljanak a fiatalok, de a beltéri falmászás éppen azért jó, mert esős, szeles időben vagy télen zárt helyen is lehetőséget biztosít a testmozgásra. S azokból a gyerekekből, akik így, ebben a szellemben nőnek fel, aktív, az egészségükre jobban vigyázó felnőttek válnak. Aztán, ha később ők is szülők lesznek, akkor a saját gyermekeiket is hasonló szellemben nevelhetik fel, ahogy mi is tesszük Istvánnal. A három gyermekünk rengeteget evez és kerékpározik velünk.

– Mennyire tudtak pályázati támogatásokat szerezni a vállalkozás eddigi építéséhez, fejlesztéséhez?

– Komáromi Réka: Korábban is többször pályáztunk, de eddig nem voltunk sikeresek. Most viszont végre nyertünk a nemzetpolitikai államtitkárság pályázatán, aminek segítségével a beltéri mászó terem egy részét gyermekbaráttá tudtuk alakítani, vagyis speciális fogásokat, eszközöket szereltünk fel a legkisebb korosztálynak is. Fontos, hogy a gyerekek az alapoktól el tudják kezdeni a falmászást.

– Vannak további terveik, olyan álmaik, amelyeket a csapatuk öt-tíz éven belül meg szeretne valósítani?

– Komáromi István: Az Aranyos folyó mentén a közelmúltban vettünk egy telket, ahol egyszer szeretnénk majd a nyári bázisunkat kialakítani. Nagyon jók a hely adottságai, így ott és onnan kiindulva egy sor szabadidős tevékenységre lehetőség nyílik majd, így a sziklamászásra és a barlangászásra is. Ehhez a fejlesztéshez megpróbálunk pályázati pénzt szerezni, máskülönben saját erőből állunk majd neki a munkálatoknak, csak akkor sokkal több időbe telik. Egy biztos, ahogy eddig, úgy ezután sem adjuk fel az álmainkat.

Kapcsolodó cikkek

  • Mesterségem címere: hálókötő

    A hálókötés ősi mesterség. A halászok valaha maguk készítették eszközeiket, így a hálókat is. Jellemzően a dologtalan téli hónapokban