GPS: 52° 13′ 46.8″ N 21° 0′ 44″ E
Cím: 03-139, Hanki Ordonówny/Strumikowa, Varsó, Lengyelország
Alkotója: Győrfy Lajos, Felavatás éve: 2011

Jogász, a II. világháború alatt a Magyar Belügyminiszterium dolgozója. A hivatalos tilalom ellenére segítette a sokezer lengyel menekült befogadását a magyarországi táborokban.

Segítségével a közel 500 táborban élő több mint 130 ezer menekült élte túl a háborút. O`sváth nemcsak menedékről gondoskodott, hanem lehetőséget teremtett részükre tanulásra és kulturára is. A Białołęka kerületben – a róla elnevezett köröndön – 2011-ben leplezték le O`sváth Lászlónak a szobrát, melynek felállítását az O`sváth Alapítvány és a Lengyel Nemzeti Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács finanszírozta. Az emlékművön olvasható az életrajza és azon mintegy harmincöt magyar történelmi személyiség neve és korabeli pozíciója, akik hozzá hasonlóan segítséget nyújtottak a II. világháború alatt a menekült lengyeleknek.

 

CSENGERÚJFALUSI O`SVÁTH LÁSZLÓ

1892 – 1970

A MAGYAR-LENGYEL TÖRTÉNELMI BARÁTSÁG ELKÖTELEZETTJE.

Több mint 130 000 lengyel menekült befogadásának, ellátásának és nyugatra segítésüknek megszervezője 1939 és 1943 között, szembeszállva a szélsőjobb és szélsőbal erőivel, a Közép-Európa kereszténydemokrácia megújulásának hirdetője. Emlékművén keresztül fejezi ki a lengyel nemzet köszönetét mindazokkal szemben, akik a lengyel menekültek megmentését előmozdították.

A második világháború idején a lengyel menekültek főbb magyar segítői.

 

Kiss László