Szlovákia újabb lélegeztetőgépeket kap Magyarországtól - Az MKP elnökségével tárgyalt Szijjártó Péter Révkomáromban - Külhoni Magyarok
Hírek

Szlovákia újabb lélegeztetőgépeket kap Magyarországtól – Az MKP elnökségével tárgyalt Szijjártó Péter Révkomáromban

Révkomáromba látogatott Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere, ahol a Magyar Közösség Pártjának elnökségével is találkozott. A tárcavezetőt és az MKP elnökségének tagjait Keszegh Béla polgármester fogadta a komáromi városházán.

A munkaebéden részt vett Forró Krisztián, az MKP elnöke, Berényi József, a párt általános alelnöke, Nagyszombat megye alelnöke, Farkas Iván, az MKP szakmai és Cziprusz Zoltán, a párt szervezési alelnöke, valamint Biró László pártigazgató és Köpöncei Péter, a párt Országos Tanácsának elnöke is.

Forró Krisztián portálunknak elmondta, rendkívül hasznos, sok témát érintő megbeszélésen vannak túl a magyar külügyminiszterrel. Forró fontosnak tartotta kiemelni, hogy az MKP megköszönte Szijjártó Péternek azt a tíz lélegeztetőgépet, melyet a magyar kormány bocsátott a galántai kórház rendelkezésére, majd a pártelnök hozzátette:

a magyar államtól a közeljövőben újabb 17 lélegeztetőgép érkezik a Felvidék magyarlakta városaiba. Hogy pontosan hova, az a következő napokban derül majd ki.

Az MTI úgy tudja, 27 lélegeztetőgép érkezik hamarosan Magyarországról Szlovákiába, ebből tíz a galántai, hat a dunaszerdahelyi kórházba.

Ez is mutatja azt, Magyarország mennyire szolidáris a szomszédaival. – fogalmazott a pártelnök, hozzátéve, Szijjártó Péter arról is tájékoztatta az MKP elnökségét, hogy a Szlovákiába érkezett orosz vakcinák kapcsán az előző néhány napban számos alkalommal egyeztettek a Matovič-kormánnyal. Forró Krisztián megjegyezte, az elhangzottak alapján is világos, Szijjártó Péter milyen sokat segített a szlovák kormánynak ebben az ügyben.

A találkozón a kettős állampolgárságra vonatkozó törvény a felvidéki magyarok számára kevés változást jelentő módosítása is szóba került. Forró elmondta, a magyar külügyminiszter támogatásáról biztosította az MKP-t, mondván, a magyar államnak is rendkívül fontos a kérdés megnyugtató rendezése, így Szijjártó szorgalmazza, hogy a témát az MKP a továbbiakban is napirenden tartsa.

A találkozónk gazdasági kérdések is napirendre kerültek.

Ha a költségvetés megengedi, újabb gazdaságélénkítő csomag érkezik majd Magyarországról Felvidékre – tudtuk meg Forró Krisztiántól, aki elmondta, a Magyarországot és Lengyelországot összekötő gyorsforgalmi útról, a Via Carpathia-ról is egyeztettek a találkozó során. Forró Krisztiántól azt is megtudtuk,

a közeljövőben hat új határátkelőhely nyílik majd meg Magyarország és Szlovákia között.

Hat lélegeztetőgép érkezik Dunaszerdahelyre

Volt miről beszélniük a külügyminiszter úrral – jelentette ki Berényi József. Nagyszombat megye alelnöke portálunknak elmondta, tájékoztatta Szijjártó Pétert arról, hogy az MKP számára elfogadhatatlan a kettős állampolgársági törvény jelenlegi módosítása, még annak fényében is, hogy az szinte teljesen megegyezik a kormányprogramban foglaltakkal.

Tudtuk, hogy ebben a kérdésben sajnos nem lesz előrelépés. – mondta Berényi, hozzátéve, a közeljövőben tanácsadói minőségében biztosan találkozik majd Igor Matovič kormányfővel, ugyanis a múlt hétre időzített egyeztetésük a járványhelyzet miatt elmaradt.

Teljességgel elfogadhatatlanok a külügyi államtitkár szavai! – utalt Berényi Martin Klus a felvidéki magyarságot tulajdonképpen biztonsági kockázatnak nevező kijelentéseire. „Ez a kormány nem hozhatja vissza a kilencvenes évek retorikáját!” – fogalmazott.

Berényi elárulta, Dunaszerdahelyre hat lélegeztetőgép érkezik a közeljövőben, a többi 11 darab a déli országrész más magyarlakta városaiba kerül majd. Ezt a magyar kormány is jóváhagyta – tájékoztatott Berényi, hozzátéve, látva a galántai jó példát, ő maga lépett kapcsolatba a pozsonyi magyar nagykövettel, Pető Tiborral. Forró Krisztián pártelnök pedig az érintett kórházakkal vette fel a kapcsolatot, így a lélegeztetőgépek érkezése „közös munkánk gyümölcse” – emelte ki Berényi.

Ma7

Kapcsolodó cikkek