“Mintha régi ismerősök lettünk volna…” – Potápi Árpád János az ukrajnai útról, helikopterezésről és az AUR elfogadható terveiről - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

“Mintha régi ismerősök lettünk volna…” – Potápi Árpád János az ukrajnai útról, helikopterezésről és az AUR elfogadható terveiről

Három és fél év kitiltást követően léphetett a magyar tárgyalódelegációval Ukrajna területére Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, aki a hétfői sajtóreggelit követően osztotta meg tapasztalatait portálunkkal a tárgyalásról, annak eredményeiről, különösen annak fényében, hogy a baloldali sajtó a diplomáciai csúcstalálkozótból egyetlen pontot emelt ki: azt, hogy a delegáció helikopterrel érkezett. Az államtitkárt akkor már megkérdeztük első helikopteres élményéről; arról, mennyire reménytelen a frissen megalakult Fico-kormány alatt a kettős állampolgárság megszerzése a felvidéki magyarságnak; és hogy mit gondol a szélsőnacionalista AUR terveiről Székyleföld szétszabdalásáról…

Potápi Árpád János a Nemzetpolitikai Államtitkárság év eleji hétfői sajtóreggelijén külön beszámolt az ukrán–magyar külügyminiszteri csúcstalálkozó tapasztalatairól, mivel három és fél év kitiltást követően maga is Ukrajna területére léphetett a delegáció tagjaként. Mint megjegyezte: Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója úgy üdvözölte, mintha régi ismerősök lettek volna.

Soha nem találkoztam vele, de láthatólag jól ismert. Szijjártó Péter miniszter úr megkérdezte tőle, hogy részt vehetek-e a megbeszélésen. A kormányzó azt válaszolta, természetesen nincs semmi probléma, örülünk, hogy itt van – idézte fel. Hozzátette: a megbeszélések során minden fórumon az hangzott el, hogy az ukrán politika a legmagasabb szinteken támogatja, hogy a magyarság visszakapja a 2015-től kezdődően fokozatosan elvett jogait. Kiemelte: bár a 2023. december 8-án elfogadott törvénycsomag módosításával nagyot léptek ebbe az irányba az ukránok, azonban számos korábban meglévő jog, úgymint a kulturális autonómia, a nemzeti szimbólumok használata, korlátozások nélküli nyelvhasználat stb. még megoldásra vár. Továbbá néhány kiskaput is hagytak a múlt év végén elfogadott salátatörvényben, amelyekre a magyar delegáció a csúcstalálkozón felhívta a figyelmet.

Semmi olyat nem kértünk a tárgyalások során, amit esetlegesen nem tudnának teljesíteni. Úgy jöttünk onnan vissza, hogy tíz nap állt rendelkezésére a két ország küldötteiből álló tárgyalóbizottságnak, hogy az észrevételeinket átbeszéljék és újabb konkrét lépésekről beszélhessünk. Azóta már nyolc nap eltelt, bízunk a bizottság eredményes munkájában – fogalmazott az államtitkár. Portálunk érdeklődésére Potápi Árpád János elmondta: az ukrajnai út során semmilyen fenyegetést, atrocitást nem tapasztalt.

Az államtitkárt arról is kérdeztük: a két ország között fennálló kétoldalú szerződések szerint a kisebbségi vegyesbizottságnak kellene elviekben a kárpátaljai magyarságot érintő vitás kérdéseket rendeznie, mégis egy magasabb szintű külügyminiszteri tanácskozás kellett ahhoz, hogy a vitás pontok terítékre kerülhessenek, mivel a kisebbségi kormányközi vegyesbizottság 2011-től nem ülésezik. Potápi Árpád János válaszában kiemelte: ezt az utazást a Külgazdasági és Külügyminisztérium készítette elő, a delegációt is ennek a minisztériumnak a vezetője, Szijjártó Péter vezette. Én inkább örültem annak, hogy miniszter úrnak volt energiája azt a fagyos csendet megtörni, ami Ukrajna és Magyarország között most már évek óta tart – jelentette ki. Ugyanakkor visszakérdeztünk: a kisebbségi vegyesbizottság kvázi megkerülésével annak veszélye fenyeget, hogy csak hasonlóan magas, külügyminiszteri szintű találkozókon lehet majd foglalkozni a kárpátaljai magyarság kérdésével, ráadásul ez eltér a két ország közötti szerződésektől. Potápi Árpád János úgy reagált: üdvözli, hogy külügyminiszteri és egyébként magasabb szinten is téma volt a kárpátaljai magyarság ügye. Sosem rossz az, ha magasabb szinten és gyorsabban oldódnak meg kérdések, hogyha megoldódnak. Most várjuk azt, hogy így lesz-e – fogalmazott.

A magyar delegáció ukrajnai látogatása kapcsán a baloldali sajtó többet foglalkozott azzal, hogy Szijjártó Péter helikopterrel utazott, mint magával a tárgyalások eredményével. Mivel Potápi Árpád János a delegáció tagjaként szintén a helikopteren utazott, kérdeztük ezzel kapcsolatos élményeiről is, hogy a baloldali sajtó ez irányú éhségét is kielégítsük, ha már amúgy a nemzetpolitikai témák kevésbé mozgatják meg őket.

Az államtitkár elöljáróban elmondta: a baloldali sajtó jó érzékkel alkalmazza azt az alapvető tényt, hogy az irigység nagy úr, ugyanakkor úgy vélte, ez esetben is tanúja volt annak, mennyire percre pontosan van beosztva a magyar külügyminiszter ideje, példaként említve, hogy hazaérkezve már a helikopterből látszott a bahreini külügyminiszter küldöttsége, amellyel Szijjártó Péter hivatalos vacsorán vett részt. Mint Potápi Árpád János kiemelte, Szijjártó Péter nem szórakozni ment az állam pénzén helikopterrel, hanem fontos eredményekkel zárult tárgyalásokat folytatott Kárpátalján a magyarság érdekében. Saját élményeire térve az államtitkár elmondta: Szijjártó Péter ajánlotta fel, hogy tartson vele az utazás során. Mint megjegyezte, megdöbbentően jó élmény volt, hogy Sárospataktól már rá lehetett látni a Felvidék keleti részére és szinte egész Kárpátaljára.

Sátoraljaújhely, Borsi, Királyhelmec, Nagykapos, Ungvár, a kárpátaljai kistelepülések, végig a Keleti-kárpátok havas koszorúja, a Tisza, olyan szépen rajzolta ki ezt a nagy történelmi tájegységet, a kurucok ősi földjét. Gyönyörű és békés volt minden felülről – fogalmazott.

Portálunk a szlovák választási eredmények és Robert Fico miniszterelnöksége kapcsán is kérdezte Potápi Árpád Jánost, azt feszegetve, mennyire lehet napirenden tartani a felvidéki magyarság kettős állampolgárságának kérdését egy olyan kományfő regnálása idején, aki igen élesen reagált a kettős állampolgárságról szóló 2010-es magyar országgyűlési határozatra. Az államtitkár elmondta: jelenleg a két ország és a két kormány között sokkal jobb az együttműködés, mint az elmúlt időszakban. Hogy ez mikor éri el azt a szintet, amikor lehet arról beszélni, hogy a kettős állampolgársághoz való szlovák hozzáállás elhibázott, ennek megítélése a diplomácia feladata – fogalmazott. Ugyanakkor kiemelte: az eddigi tapasztalatok alapján is kijelenthető, hogy a kettős állampolgárság nem gyengítené Szlovákiát, sőt, éppen erősítené, hiszen ha valaki kettős állampolgár, az nem hagyja el a szülőföldjét; ez látható Erdélyben is. A magyar állampolgárság egy biztosíték, biztonságot ad, hogy az emberek úgy is megkapják, hogy nem kell áttelepedniük – hangsúlyozta. Reményét fejezte ki, hogy a kérdés nem kerül zárójelbe a négy éves ciklus alatt.

A PestiSrácok.hu részletesebben foglalkozott a román szélsőséges nacionalista AUR párt megerősödésével, amely a helyhatósági választásokra készülve azzal kampányol, hogy átszabná a három székely megyét, azzal az indokkal, hogy a románok ne legyenek kisebbségben. Potápi Árpád János a kezdeményezésre úgy reagált: támogatom ezt a javaslatot, egy kis módosítással. Csináljanak új közigazgatási határokat, nagyobb területi egységeket, ebbe illesszék be a Székelyföldet egy önálló egységként.

Forrás: Pesti Srácok

Kapcsolodó cikkek